unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny bok beskriver Trumps Vita hus som kaosartat

En omdömeslös mobbare som ägnar sig åt maktmissbruk. Så beskrivs USA:s president Donald Trump i den uppmärksammade nya boken "En varning".
Skriven av en anonym Vita huset-medarbetare, slår boken ner i USA mitt under pågående riksrättsutredning.
USA:s president Donald Trump utanför Vita huset.
USA:s president Donald Trump utanför Vita huset.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump i Ovala kontoret i Vita huset.
USA:s president Donald Trump i Ovala kontoret i Vita huset.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump i Ovala kontoret i Vita huset.
USA:s president Donald Trump i Ovala kontoret i Vita huset.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

"En varning", som börjar säljas under tisdagen, har föga förvånande sågats av Vita huset på förhand. Pressekreterare Stephanie Grisham kallar den "påhittad" och president Trumps tidigare stabschef Reince Priebus anser att den anonyme författaren är "en fegis".

– Agerandet är olämpligt och ohederlig, säger Preibus till tv-kanalen CBS.

"Värsta mörkläggningen"

Författaren till "En varning" presenterar sig enbart som en högt uppsatt tjänsteman inom Trumpstyret. Han eller hon fick stor uppmärksamhet för den debattartikel som i fjol publicerades i tidningen The New York Times, i vilken det hette att "det finns vuxna i rummet" som agerar för att stoppa de av presidentens impulser som kan skada landet.

Då, liksom nu, beskrivs Trump som ett hot gentemot Amerika och hans Vita hus som kaosartat, enligt USA-medier som läst boken i förväg. Donald Trump uttrycker sig enligt författaren ofta rasistiskt och kvinnofientligt och har en särskild böjelse för autokratiska ledare som Rysslands president Vladimir Putin och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

USA:s president ska dock ha kallat det saudiska agerandet efter mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi i fjol för "den värsta mörkläggningen någonsin". Men han ska också ha varit tydlig med varför han inte ville ta sin hand från kronprinsen, rapporterar nyhetskanalen CNN.

"Jag tänker inte prata mer om det här. Oljepriset ligger på 50 dollar per fat. Förstår ni hur dumt det vore att dra igång en sådan här fajt? Oljepriset skulle gå upp till 150 dollar per fat", ska Trump ha sagt till sina medarbetare.

Hala flaggan?

Den 272 sidor långa boken är full av sådana scener, även om många detaljer tagits bort för att inte röja författarens identitet. Boken har orsakat stora rubriker redan innan den kommit ut, här är ytterligare några beskrivningar som gör avtryck i USA-medier.

– Ett stort antal högt uppsatta Trumptjänstemän övervägde att avgå gemensamt i fjol, för att rikta uppmärksamhet mot presidentens vanskötsel av ämbetet. Men i slutändan bestämde de sig för att inte verkställa sin plan eftersom de trodde att den skulle förvärra situationen. Dessutom ska rådgivare ha funderat på att låta Trump löpa sin egen lina ut, bland annat låta honom avskeda den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller och höjdarna på justitiedepartementet, i hopp om att det skulle leda till att han avsattes.

– När den Trumpkritiske senatorn John McCain avled i fjol bråkade presidenten med sin personal om huruvida Vita husets flagga verkligen skulle halas till halv stång. Trump ville inte det och ville inte heller publicera något uttalande om McCain, men fick till slut ge efter för sina medarbetares vädjanden, skriver CBS.

– Presidenten ska ha kallat Jeff Sessions, som han i fjol kickade från justitieministerposten, för "en av de dummaste varelserna på jorden".

– Donald Trump var irriterad på de federala domare som stoppade vissa av de presidentorder han utfärdat. "Kan vi inte bara göras oss av med domarna", ska han ha frågat. Därefter ska han ha beordrat sina juridiska rådgivare att skriva ett lagförslag om att minska antalet domare, en förfrågan som medarbetarna duckade.

Vill bli omvald

Atmosfären i Vita huset beskrivs som "paranoid och hemlighetsfull" och presidenten uppges vara på ständig jakt efter personal som inte är lojal. Flera tjänstemän ska redan ha skrivit sina avskedsansökningar, enligt författaren.

Bokens titel "En varning", kan ses i ljuset av att USA håller presidentval nästa år och att Donald Trump gärna vill bli omvald.

Läs mer

Almqvist avvisar anklagelser om jäv: ”Jag är extremt noga”

Barometern-OT granskar

Almqvist avvisar anklagelser om jäv: ”Jag är extremt noga”

Länsrådet lämnade rummet när det känsliga Kalmarärendet diskuterades. Men hennes sorti kom aldrig med i protokollet.

Hemlig dragkamp om makten på länsstyrelsen

Barometern-OT granskar

Hemlig dragkamp om makten på länsstyrelsen

Gräl, jävs-anklagelser och ett rop på hjälp från en 75-årig Kalmarkvinna.

Gunnar Nirstedts språk lever och skiftar lyhört mellan de olika människorna.

Kultur

Levande lyhört språk i Gunnar Nirstedts första roman

Recensenten Thomas Kjellgren finner en engagerande roman där ingenting och allting händer.

Felicia Stenroth skriver fram en förundrad och poetisk blick för sådant som tillhör vuxenlivets rutiner.

Kultur

Felicia Stenroths geniala prosa mjuklandar i en roman om att hanka sig fram

I ”Handens rörelser” finns en förundrad blick på vardagen, skriver Annika Wall.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Övergivenheten”, om ett judiskt arv att återerövra.

Kultur

Elisabeth Åsbrink samlar judiska släktminnen till en stark historia om kärlek och hat

”Övergivenheten” skildrar en familj i skuggan av antisemitism och rotlöshet.

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.