Annons

Nu står slaget om Georgia - och USA:s senat

USA håller andan inför tisdag, då Georgias andra omgång av senatorsvalen hålls.
Utgången är helt avgörande för demokraten Joe Bidens första tid i Vita huset.
USA • Publicerad 3 januari 2021
De sittande republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue tillsammans med president Donald Trumps dotter Ivanka Trump vid ett kampanjmöte i Milton i Georgia nyligen.
De sittande republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue tillsammans med president Donald Trumps dotter Ivanka Trump vid ett kampanjmöte i Milton i Georgia nyligen.Foto: John Bazemore/AP/TT
Demokraten och pastorn Raphael Warnock hoppas bli en av Georgias senatorer.
Demokraten och pastorn Raphael Warnock hoppas bli en av Georgias senatorer.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Demokraten och säkerhetsexperten Jon Ossoff hoppas bli en av Georgias senatorer.
Demokraten och säkerhetsexperten Jon Ossoff hoppas bli en av Georgias senatorer.Foto: Ben Gray/AP/TT
USA:s blivande vicepresident Kamala Harris kampanjar för demokraterna Raphael Warnock och Jon Ossoff inför Georgias avgörande senatorsval.
USA:s blivande vicepresident Kamala Harris kampanjar för demokraterna Raphael Warnock och Jon Ossoff inför Georgias avgörande senatorsval.Foto: Ben Gray/AP/TT

Vinner någon av de republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue så behåller deras parti majoriteten i senaten. Det innebär att Joe Biden får det tufft att baxa reformer och lagförslag genom kongressen.

Men segrar båda demokraterna, utmanarna Jon Ossoff och Raphael Warnock, blir det jämnt, 50-50, i den 100 ledamöter tunga senaten. Då får Bidens vicepresident Kamala Harris utslagsrösten vilket skulle göra att Vita husets politik lätt kan få grönt ljus.

Påkörd fot

Annons

Valrörelsen är oerhört kostsam – och infekterad. Affärskvinnan och senatorn Loeffler har bland annat anklagat Warnock, som är pastor och lokalpolitiskt engagerad, för att vara extrem och tillhöra den "radikala vänstern". Och i en video nyligen ifrågasätter hon om han inte i själva verket körde på sin nu före detta hustrus fot när de låg i skilsmässa (enligt polisen i Atlanta visade foten inga tecken på att vara påkörd), noterar webbtidningen The Hill.

Warnock har kontrat med att ifrågasätta Loefflers insatser mot covidpandemin och påminna om att hon sålde av aktier efter en briefing om coronaviruset i senaten – innan allmänheten visste om smittan.

Samma argument har säkerhetsexperten och den tidigare grävande journalisten Jon Ossoff använt mot sittande senatorn och affärsmannen David Perdue. Opinionsläget i båda valen är nästan helt jämnt, enligt ansedda sajter som Five Thirthy Eigh t och Real Clear Politics.

Hjälpa eller stjälpa?

Både valvinnaren Joe Biden och den blivande vicepresidenten Kamala Harris har varit i Georgia för att trumma upp stöd för sina partikamrater. Och häromdagen meddelade president Donald Trump via Twitter att han, omigen, ger sig in i leken. Trump har tidigare kampanjat i Georgia och nu planerar han ett "stort och underbart" massmöte för Loeffler och Perdue i deras hemstat.

"Så viktigt för vårt land att de vinner!", skriver presidenten som fortfarande inte erkänt sig besegrad i presidentvalet.

Frågan är om han hjälper eller stjälper. Både Loeffler och Perdue har profilerat sig som konservativa Trumplojalister, men de är medvetna om att presidentens felaktiga påståenden om valfusk vid valet i november har gjort många väljare avtända. Och det sista de vill är att deras kärnväljare ska känna att det inte spelar roll om de går och röstar.

Växer snabbare

Detta eftersom Georgia, som i decennier varit ett pålitligt konservativt fäste, utvecklats till en vågmästarstat där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. Demokraten Joe Biden vann presidentvalet i delstaten i november med knappt 12 000 rösters marginal, något som slogs fast efter tre räkningar av valsedlarna (de två sista på Trumpkampanjens begäran).

En stark kraft bakom utvecklingen är Stacey Abrams, en av Demokraternas stigande stjärnor och den som 2018 gav sittande Brian Kemp en match om guvernörsposten. Under valrörelsen 2020 har hon jobbat intensivt för att få upp valdeltagandet, främst bland delstatens stora svarta befolkning.

Statistik visar att det fortfarande bor fler republikaner än demokrater i Georgia. Men Demokraterna växer snabbare och var i höstas bättre på att få folk att gå och rösta.

Att varken Loeffler eller Perdue då lyckades säkra de 50 procent av rösterna som krävs för att undvika en andra valomgång är en stressfaktor för Republikanerna. Detta i synnerhet eftersom sydstaten Georgia inte röstat fram en demokratisk senator sedan 1996.

Bakgrund: Senatorsvalen i Georgia

Före den avgörande omgången av de två senatorsvalen i Georgia den 5 januari är ställningen i senaten 50-48 till Republikanernas fördel. Republikanerna måste vinna minst ett av valen för att behålla kontrollen i kammaren.

Den ena valdrabbningen står mellan republikanen och affärsmannen David Perdue, som varit senator sedan 2015, och Demokraternas utmanare Jon Ossoff. Perdue har bland annat varit chef för Reebok och Dollar General. Ossoff har varit undersökande journalist samt säkerhetsrådgivare till representanthusledamoten Hank Johnson.

Enligt en sammanställning av fyra aktuella opinionsmätningar, som Real Clear Politics gjort är det i princip dött lopp mellan de två. Perdue har ett stöd på 49 procent och Ossoff stöds av 48,8 procent av väljarna.

Den andra duellen står mellan den republikanska affärskvinnan Kelly Loeffler, som Georgias guvernör Brian Kemp för ett år sedan utsågs till senator Johnny Isaksons ersättare (denne avgick av hälsoskäl), och pastorn och lokalpolitikern Raphael Warnock. Loeffler har varit vd för finansbolaget Bakkt, vars moderbolag ägs av hennes make, och hon är delägare i basketlaget Atlanta Dream. Warnock har arbetat med att utvidga det statliga sjukförsäkringsprogrammet Medicaid, inom ramarna för sjukförsäkringslagen ACA (även kallad Obamacare), och han är pastor i Ebenezers baptistkyrka i Atlanta.

Enligt de senaste opinionsmätningarna är det helt jämt mellan de två, de har ett stöd på 48,8 procent vardera.

Källor: Amerikanska medier och Real Clear Politics

Bakgrund: Senatorsvalen i Georgia

Sydstaten Georgia är en av USA:s 13 ursprungliga delstater och ligger mellan Florida, Alabama, South Carolina och Atlanten. Georgia kallas även Persikostaten.

Huvudstaden Atlanta är också den största staden. Hela storstadsområdet med omkringliggande orter är USA:s nionde största och en nod i sydost.

Delstaten har totalt drygt 10 miljoner invånare. 33 procent av dessa är svarta och 10 procent spansktalande så kallade latinos, enligt statistikmyndigheten Census.

En majoritet av Georgiaborna har röstat på Republikanernas kandidat i presidentval sedan 1992. Men 2020 bröts trenden då Demokraternas Joe Biden segrade över Donald Trump med en marginal på knappt 12 000 röster.

Medborgarrättskämpen Martin Luther King var från Georgia och sade bland annat i sitt berömda tal "I have a dream" att han önskade få se söner till slavar och slavägare få sitta till bords tillsammans på delstatens röda kullar.

Georgias namn kommer från den brittiske kungen Georg II.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons