Annons

Demokratisk slutspurt i ovisst Iowa

Bara timmar återstår innan nomineringsmötena i Iowa inleder den amerikanska primärvalssäsongen.
Vänsterkandidaten Bernie Sanders tycks ligga i täten – men det kan gå hur som helst.
USA • Publicerad 3 februari 2020
Bokstäverna i ordet "caucus", amerikanska för nomineringsmöte, hålls upp av anhängare till den tidigare borgmästaren Pete Buttigieg i Iowa.
Bokstäverna i ordet "caucus", amerikanska för nomineringsmöte, hålls upp av anhängare till den tidigare borgmästaren Pete Buttigieg i Iowa.Foto: Matt Rourke/AP/TT
Presidentaspiranten och Vermontsenatorn Bernie Sanders i Des Moines i Iowa i helgen.
Presidentaspiranten och Vermontsenatorn Bernie Sanders i Des Moines i Iowa i helgen.Foto: J David Ake/AP/TT
Exvicepresidenten Joe Biden i Des Moines i Iowa i helgen.
Exvicepresidenten Joe Biden i Des Moines i Iowa i helgen.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Runt om i delstaten Iowa förvandlas nu närmare 1 700 bibliotek, kyrkor och gympasalar till demokratiska nomineringsmöten.

För den som vill säga sitt om vem som ska få utmana USA:s president Donald Trump gäller det att hålla koll på tiden. När klockan slagit 19, lokal tid (tisdag klockan 02.00 svensk tid) stängs dörrarna. Ett budskap de olika aspiranterna enligt AFP nu gör sitt bästa för att hamra in.

Annons

– Vilken tid måste ni vara där? ropar en av Vermontsenatorn Bernie Sanders kampanjarbetare till en grupp anhängare.

– 18.30! svarar de i kör.

Kampanj in i det sista

De senaste dagarna har de allt mer hesa och rödögda aspiranterna setts åka kors och tvärs över den lilla delstaten i Mellanvästern. Iowa utgör premiärplats för primärvalsrörelsen, den som syftar till att utse Demokraternas presidentkandidat och Trumps motståndare i presidentvalet i november.

Och i elfte timmen har budskapen kommit att handla om just det – vem som har störst chans att besegra Trump.

– Han är livrädd för att ställas mot mig, och han har goda skäl att vara orolig, sade Joe Biden under ett kampanjmöte i delstatshuvudstaden Des Moines på måndagen, rapporterar Reuters.

Men Biden har själv skäl att ängslas. Den tidigare vicepresidenten ledde länge i Iowa men har under de senaste veckorna fått se sig omsprungen av Sanders.

– Om unga människor röstar, om arbetarklassen röstar, då tror jag att vi inte bara kan vinna utan vinna stort, sade Sanders själv inför jublande anhängare, enligt AFP, och hänvisade till opinionsmätningar som visade att ha kan slå den sittande presidenten.

Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som tappat mark mot ledarduon Sanders och Biden, pekade på en faktor som gör henne unik bland toppaspiranterna.

– I många täta val har kvinnliga kandidater slagit manliga kandidater, sade hon enligt Reuters.

Seger ger fler bidrag

Enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar ligger Sanders i Iowa 4 procentenheter före Biden, 8 procentenheter före den tidigare borgmästaren Pete Buttigieg och 9 före Warren. Sanders leder även i New Hampshire, som nästa vecka håller det första primärvalet.

Annons

Att vinna i någon eller bägge av de tidiga delstaterna brukar ses som avgörande för en blivande presidentkandidat. Segraren får stor medial uppmärksamhet vilket brukar resultera i rejäla kampanjbidrag samt att väljare i andra delstater får upp ögonen för aspiranten.

Men opinionsmätningar har visat sig vara opålitliga tidigare och i princip alla demokrataspiranter spurtade in i det sista.

Två falanger

Inom Demokratiska partiet finns i nuläget två falanger, där Sanders och Warren representerar den progressiva gruppen medan Buttigieg och Biden tillhör den moderata mittfåran.

Att Biden tycks ha stöd från såväl minoriteter som vita arbetare kan vara ett framgångsrecept men frågan är om det räcker hela vägen i den huvudsakligt vita glesbygdsdelstaten Iowa.

Samtidigt finns farhågor om att Sanders står alltför långt till vänster för att kunna vinna ett presidentval.

Senatorn kallar sig själv "demokratisk socialist" – vilket får många väljare att se rött.

– Många amerikaner associerar ordet socialist med kalla kriget och Sovjetunionen. Det ligger Sanders i fatet, konstaterar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

Men åtminstone i Iowa och New Hampshire verkar många lockas av Sanders budskap om allmän sjukvård, gratis utbildning och avskrivna studielån.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons