Annons

Bron från Kina har nått Stockholm

Den över 3 000 ton tunga bron som ska förbinda Södermalm och Gamla Stan har efter drygt två månader till havs nu nått sin slutdestination vid Slussen i Stockholm.
Trafik • Publicerad 11 mars 2020
Lastfartyget Zhen Hua 33 anländer till Saltsjön och Slussen i Stockholm.Foto: Urban Andersson/TT
Människor på kajen på Skeppsholmen tittar när lastfartyget Zhen Hua 33 anländer till Saltsjön och Slussen i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/TT
Lastfartyget Zhen Hua 33 anländer till Saltsjön och Slussen i Stockholm. Speciallastfartyget transporterar den nya Slussenbron på väg in till Slussen i Stockholm.Foto: Urban Andersson/TT

På kajer, hustak och utsiktsplatser vid Saltsjön fanns många nyfikna som trots snålblåsten tagit sig ut för att se det kinesiska fartyget Zhen Hua 33, och framför allt bron som den fraktat, komma in i Stockholm.

På en takterrass hade flera medier samlats för att bevittna när det ganska slitna brandgula fartyget från Kina stävade in mot Slussen hack i häl på en Ålandsfärja. Till att börja med syntes bara fartygets brygga men ju närmare sin förtöjningsplats fartyget kom, desto mer av den nya bron gick att se.

Beige färg

Annons

Från flera håll hördes mummel om att bron "inte var så stor" men mest förvåning väckte kanske färgen. Den har kallats för guldbro och gyllene bro eftersom den ska vara guldfärgad. Men den bro som på onsdagen anlände till huvudstaden var snarare beige.

– Tanken var från början att den skulle målas i Kina men det visade sig att på grund av luftfuktighet och annat är det bättre att den målas här uppe i sin naturliga miljö. Bron kommer därför hit grundmålad och ska nu tvättas. Sedan kommer vi att applicera färgen så småningom när temperaturen tillåter, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet.

Sänker fartyget

Den 140 meter långa bron, som är en viktig del av nya Slussen och som byggts i Kina, har varit på väg till Sverige sedan i början av januari. Fartyget har stoppats av hårt väder flera gånger på sin färd, bland annat i Biscayabukten och i Medelhavet. Och nu återstår att först få bron av fartyget och sedan få bron på plats.

– Nästa steg blir att ta loss bron från fartyget. Bron är fastsvetsad i fartyget för att göra det så säkert som möjligt. Natten till i morgon sänks fartyget några meter så att man kan ta sig ombord och börja lossa bron från fartyget. Och natten mot fredag så sänks fartyget de sista metrarna så bron kan bogseras av och in till kaj, säger Eva Rosman.

Invigs i höst

Helgen den 20–22 mars ska bogserbåtar dra bron till den slutliga placeringen mellan Gamla Stan och Södermalm. Men sedan dröjer det ytterligare en tid innan bron kan börja trafikeras.

– Det är en hel del arbete som återstår. Men under hösten räknar vi med att kunna ha en stor invigning och öppna bron för all trafik, säger Eva Rosman.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons