Nu hjälper Sanna andra elever

Nyheter • Publicerad 29 januari 2003

Förtroende. Skolanställd personal har ansvar för att aktivt förebygga mobbning bland elever. Sanna blev mobbad genom hela högstadiet och trots att hon pratade med både lärare och rektorn var det ingen som ingrep.

- Jag hade varit utfryst av de andra tjejerna

i min klass sedan början av sjuan.

I åttan så kände jag att jag inte klarade av det längre, min skolgång och mina betyg blev lidande eftersom jag inte orkade gå till skolan. När jag pratade med mina lärare och berättade om situationen sa de att vi skulle vänta ett tag och se om det blev bättre.

När en och en halv månad hade gått utan att lärarna hade gjort någonting för att hjälpa Sanna bestämde hon sig för att ta upp problemet med rektorn.

- När jag hade berättat för rektorn hur det låg till bad jag honom om att få byta klass. "Tänk om alla skulle göra så" var svaret han gav mig.

Sanna bad inte om hjälp fler gånger efter det. Skolpersonalens svek fick henne i stort sett att tappa förtroendet för lärare och rektorer.

- Jag har väldigt svårt för manliga lärare, eftersom båda mina mentorer och rektorn ansåg att mina problem inte var något att ödsla tid på. Något de trodde skulle försvinna med tiden. Jag tycker att de kränkte mig, jag kände mig negativt särbehandlad. De är sådana personer som man ska kunna lita på, de ska inte svika en när man väl ber om deras hjälp.

Hopplösheten och misstrivseln Sanna kände under sina år på högstadiet har färgat hennes liv även efter grundskolan, men de svarta tonerna har bytts ut. Erfarenheterna fick henne att börja kämpa för att kunna ge andra ungdomar det stöd hon aldrig fick.

- Det tog jättelång tid att få tillbaka självförtroendet. Jag kände att jag ville dela med mig av mina upplevelser och försöka hjälpa andra som är utsatta

i skolan, jag kände att det var mitt kall.

Det var då Sanna startade Sanning och konsekvens, en jourverksamhet för ungdomar som har problem i skolan.

- Sedan starten år 2000 är det mycket som har hänt. Vi har en egen lokal där vi kan träffa de som behöver oss och där har vi också öppet hus en gång

i veckan. Då vi inte har öppet går det att nå oss på vår jourtelefon. Det är fler och fler som kontaktar oss, både elever, deras föräldrar och även lärare.

Alla som jobbar med Sanning och konsekvens har själva blivit utsatta för något av de problem som jouren är till för att lösa. De vet vad ungdomarna går igenom, de lyssnar och gör någonting åt det. Att kontakta lärare och att hålla föredrag på skolor är en viktig del av deras arbete.

- Vi försöker vara länken mellan eleverna och lärarna och vi står på elevernas sida. När vi är ute i skolorna pratar vi med lärarna och eleverna enskilt. När eleverna är ensamma öppnar de sig mer och stänger inte in sig på samma sätt som när en lärare är närvarande. När man sedan tar upp problemen som eleverna berättat om för lärarna är de alltid förvånade över att sådant existerar. De flesta lärare har kommit över det stadium då de kan se och förstå en 16-årings problem.

Sanna har fått upprättelse. Hon kan nu hjälpa andra som går igenom det helvete som högstadiet innebar för henne.

- Jag vill att eleverna ska veta att det finns ställen att vända sig till om man inte klarar av att lösa det själv. Nu finns det någon som kan följa med en och prata med lärare och rektorer, ett ställe där man kan få det stöd och den hjälp som så många behöver.

Text: Josefin Åkesson josefin.akesson@barometern.se

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.