Annons

Nu får posten larma om misstänkta knarkbrev

Polisen uppskattar att en till två miljoner brev med narkotika årligen skickas med inrikesposten – men trots det har personalen inte fått larma om misstänkt knark i flödet.
En ny lag vid årsskiftet ändrar nu på det, men de åtgärder som polisen pekar ut som avgörande blir inte verklighet.
Brott • Publicerad 4 januari 2023
En lagändring som träder i kraft den 2 januari 2023 innebär att postpersonal tillåts larma om misstänkt knark i postflödet. Arkivbild.
En lagändring som träder i kraft den 2 januari 2023 innebär att postpersonal tillåts larma om misstänkt knark i postflödet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I november 2020 dömdes två män till åtta års fängelse för att ha bedrivit en storskalig försäljning av narkotika och läkemedel på darknet. Målet var ett av de största någonsin i Sverige vad gäller försäljning av narkotika via internet och varorna hade skickats till kunder över hela landet via inrikesposten.

Postpersonal hade länge misstänkt att de utnyttjades för att transportera narkotikan, dels på grund av mängden brev till en av de aktuella adresserna, dels på grund av den märkliga doften – men postlagens tystnadsplikt för brev gjorde att de var förhindrade att larma polis om sina misstankar. Brottsligheten upptäcktes i stället av en slump i samband med ett rutiningripande långt senare.

Annons

Problemet med att posten utnyttjas för att transportera narkotika har enligt polisen vuxit kraftigt de senaste åren, och vid årsskiftet träder en lagändring i kraft som gör det möjligt för personalen att larma om sina misstankar. Det välkomnas av Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

– Vi vill verkligen inte att kriminella utnyttjar våra tjänster, säger han.

Får inte kontrollera

Han framhåller dock att ändringen inte tillåter att personal kontrollerar breven för narkotika eller annat. Det är endast om misstankar uppstår i samband med "normalhanteringen" som man får möjlighet att slå larm.

– Vår uppgift är att inhämta, sortera och leverera försändelser, och i normalhantering kan det vara så att ett brev går sönder. Om det gör det och det trillar ut något som vi misstänker är olagligt kommer vi nu få tipsa myndigheterna, säger Alexis Larsson.

– Men du ska kunna lita på att ditt brev har kommit fram tryggt och säkert utan att någon har klämt och känt och kikat i det, säger han vidare.

Polisen har velat att gå betydligt längre och efterfrågar kontroll av inrikespost på samma sätt som Tullverket kontrollerar post från utlandet. Man vill även att det ska bli möjligt att spåra brevens avsändare.

Organiserad brottslighet

Detta gäller inte minst när man nu misstänker att den organiserade brottsligheten letat sig in på darknet.

– Det innebär att priserna pressas ned och kvaliteten blir högre på det som säljs. Utbudet blir också mer mångfacetterat, säger Peter Marklund, analytiker på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Försäljning genom postflödet gör att spridningen av narkotikan blir större och att tillgängligheten för köpare ökar. Det kan även leda till ökad narkotikaförsäljning lokalt när personer köper in större partier, säger Marklund.

– Så om man vill ha en effekt på marknaden och störa den organiserade brottsligheten kan kontroller i inrikesflödet för posten slå väldigt mycket hårdare än det mesta, säger han.

Hög prio för polisen

Annons

Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott på nationellt it-brottscentrum på Noa, ser också ett starkt behov av kontroll och spårbarhet av inrikesposten.

– Det här är två områden som Polismyndigheten ser är viktiga för att kunna förhindra den här brottsligheten, och det innefattas inte av lagändringen, säger Björn Eriksson.

– Det är extremt stora pengar i omlopp och en stor del av internetförsäljningen av narkotika bygger på att Postnord sköter distributionen, så de är en väldigt viktig del för att det här ska fungera, fortsätter han.

Den nya lagen är dock ett steg i rätt riktning, även om det är svårt att på förhand sia om vad det får för effekt, säger Eriksson.

Alexis Larsson på Postnord säger att larmen till polisen kommer att skötas centralt på bolaget, men han kan inte svara på hur många ärenden det kan tänkas bli.

– Jag har mycket svårt att göra den bedömningen och det är säkert ett väldigt stort mörkertal i dag.

Fakta: Posten tillåts larma

Syftet med den nya lagen, som rör ändringar i tystnadsplikten för personal i postverksamhet, är att underlätta för brottsbekämpande myndigheter att förhindra illegal handel via post. Ändringarna i tystnadsplikten gäller alla befordringsföretag, även de företag som bara levererar paket.

Tystnadsplikten har tidigare hindrat personal i postverksamhet från att på eget initiativ lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter, exempelvis om brev med misstänkt olagligt innehåll. Lagen ansågs därför inte vara tillräckligt effektiv för att förhindra att narkotika och andra illegala varor skickas via post.

Ändringen innebär att den som arbetar i postverksamhet ges möjlighet att på eget initiativ bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott till en brottsbekämpande myndighet, om brottet kan ge fängelse.

Lagändringarna börjar gälla den 2 januari 2023.

Källa: Riksdagen

Fakta: Posten tillåts larma

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor. Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons