Annons

Många olyckor när ovädret korsat landet

Snöovädret har svept fram genom Sverige och orsakat mängder av trafikolyckor.
Flera bussar – varav en dubbeldäckare – har kört av vägen och vält. Trafikverket varnar för dålig sikt och väglag.
Väder • Publicerad 11 mars 2021
En lastbil och en personbil kolliderade i snöovädet utanför Svedala i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT
En lastbil bärgas i blötsnö och halka vid E20 öster om Göteborg på torsdagsmorgonen. Några timmar senare varnade Trafikverket för vattenplaning i samma område.Foto: Adam Ihse/TT
Ett nedblåst träd i södra Stockholm.Foto: Petra Lindell/TT
Många olyckor skedde när Västsverige drabbades av blötsnö, hård vind och halka. Men inga allvarliga personskador har rapporterats.Foto: Adam Ihse/TT

Vintern kom på återbesök och drog in från väst. SMHI har haft både klass 1- och 2-varningar ute för stora delar av Svealand.

Under morgonen föll ymnigt snöfall över Västsverige, där vinden blåste hårt och temperaturen låg kring nollan. Bland många trafikolyckor körde bland annat två bussar av vägen i Värmland.

Annons

Vid 19-tiden, när snön fallit över även östra Svealand, körde en buss av vägen i Finspång och kort därpå körde en dubbeldäckare av vägen utanför Uppsala. Bussarna hade inte många passagerare, men i det senare fallet har en person förts till sjukhus med någon form av skador.

– Det är riktigt busväder ute, med stark vind och snö. Det är blötsnö på kalla vägbanor så det är ingen vild gissning att det (Uppsalaolyckan) har med vädret att göra, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

"Var väl förberedd"

Trafikverket varnar för "stora problem i väg- och tågtrafiken under hela torsdagen", på grund av snö och hård vind. "Var väl förberedd innan du ska resa eller när du ger dig ut i trafiken", skriver myndigheten i en uppmaning på sin hemsida.

– Det har varit många olyckor, varav flera kökrockar. I Västerås var det en där man först krockade varpå det sedan uppstod fler olyckor i spåret av den olyckan. Samma sak i Hälsingland, där var det en bil som voltade och sedan skedde ytterligare två olyckor i köerna, säger Magnus Jansson Klarin.

Mellan Kopparberg och Grängesberg i Dalarna har trafiken stått still i flera timmar då flera lastbilar ska ha suttit fast. I Grängesberg körde en personbil tidigare under dagen av vägen, varpå föraren fördes till sjukhus.

Snön och halkan har också drabbat busstrafiken i Stockholm, där bland annat SL-bussarna till och från grannkommunerna Nacka och Värmdö ställts in.

I Täby, Österåker och Norrtälje norr om Stockholm har närmare 3 000 hushåll förlorat strömmen under kvällen.

Även tågtrafiken i de drabbade områdena har påverkats med såväl inställda som försenade tåg.

Blötsnö och regn

Under torsdagskvällen varnar SMHI för att mycket snö kan falla på kort tid i Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Stockholm och Västerbotten län, samt större delen av Uppsala och Dalarna. Det väntas falla som blötsnö, som senare övergår i regn.

– Så småningom kommer snöfallet att röra sig norrut. Framåt kvällen och natten kommer snön att falla över Västernorrlands län, sade SMHI:s meteorolog Ulriva Sievert tidigare på torsdagen.

Annons

Längs med fjällkedjan varnas det för mycket kraftiga vindar.

I delar av västra och södra Sverige där ovädret redan dragit fram gäller inte längre några varningar. På Väderöarna utanför Bohuslän blåste det 25 meter i sekunden när vinden var som hårdast under natten, rapporterar P4 Väst.

Lugnare helg

Efter en varningstät torsdag väntas dock en lugnare fredag och helg – även om vädret kan bli väldigt omväxlande och olika runt om i landet.

– Den kraftiga nederbörden drar vidare norrut, så att vi på fredagen får snöfall över nordvästra Svealand och Norrland, framförallt södra och mellersta. I stället blir det regn och blötsnö över östra Svealand, säger Ulrica Sievert.

– Under helgen kommer flera områden med nederbörd in över landet, men de kanske inte är så utbredda. Det är lite stökigt att beskriva allt det här vädret, säger Ulrica Sievert.

De enda varningar som troligen kommer att kvarstå på fredagen gäller snöfall i Västernorrland, i alla fall till morgontimmarna, och kuling på sydöstra Östersjön.

Fakta: Så förbereder du dig för en storm

• Följ läget hos Trafikverket.

• Undvik om möjligt att ge dig ut i trafiken.

• Ha ficklampa, tändstickor, stearinljus och batteriradio till hands om det blir strömavbrott.

• Ladda mobiltelefonen.

• Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.

Källa: Råd från länsstyrelsen i Västra Götaland

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons