Annons

"Joker" kan kamma hem flest Oscars

Todd Phillips film "Joker" har allra flest nomineringar inför årets Oscarsgala. Filmen är nominerad i elva kategorier, bland annat för bästa film och bästa manliga huvudroll.
Film • Publicerad 13 januari 2020
Joaquin Phoenix är nominerad för sin roll i Todd Phillips "Joker". Pressbild.
Joaquin Phoenix är nominerad för sin roll i Todd Phillips "Joker". Pressbild.Foto: Niko Tavernise/Warner Bros
Scarlett Johansson är nominerad i två kategorier inför årets Oscarsgala. Arkivbild.
Scarlett Johansson är nominerad i två kategorier inför årets Oscarsgala. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello
Brad Pitt är nominerad för sin biroll i "Once upon a time in Hollywood". Arkivbild.
Brad Pitt är nominerad för sin biroll i "Once upon a time in Hollywood". Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT
Cynthia Erivo är nominerad för sin roll i "Harriet". Arkivbild.
Cynthia Erivo är nominerad för sin roll i "Harriet". Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Flera filmer har fått tio nomineringar, det handlar om Quentin Tarantinos "Once upon a time in Hollywood", Martin Scorseses "The Irishman" och Sam Mendes "1917".

Skådespelaren Scarlett Johansson nomineras två gånger, både för sin huvudroll i "Marriage story" och för sin biroll i "Jojo Rabbit". I huvudrollskategorin tävlar hon mot bland andra Saoirse Ronan, Cynthia Erivo och Renee Zellweger. Senast en skådespelare var nominerad två gånger under samma gala var Cate Blanchett för "I'm not there" och "Elizabeth: The golden age" 2007.

Annons

De manliga huvudrollsinnehavarna som slåss om en statyett är bland andra Antonio Banderas, Joaquin Phoenix och Leonardo DiCaprio.

Netflix stoltserar med totalt 24 nomineringar i flera tunga kategorier, för filmerna "Marriage story", "The two popes" och "The Irishman". Den animerade Netflixfilmen "Klaus" tävlar i kategorin bästa animerade långfilm.

Brist på kvinnor

Att ingen kvinna nominerats i kategorin bästa regi kommer förmodligen att väcka en hel del kritik i branschen, då flera forskningsstudier nyligen visat att rekordmånga filmer gjordes av kvinnor 2019. Men det tycks inte avspegla sig bland nomineringarna. Endast en gång har en kvinna prisats i regikategorin, det var Kathryn Bigelow som tilldelades en Oscar för "The hurt locker" 2010.

Branschens största gala har även fått kritik för att vara "för vit". Bland de skådespelare som nominerats i år finns bara en svart kvinna, Cynthia Erivo, som nomineras för sin roll i "Harriet", om "den underjordiska järnvägens" mest kända frihetskämpe, Harriet Tubman.

Kortfilm nominerad

Den svenska låtskrivaren Ilya Salmanzadeh nomineras inte för sin låt till Disneys animerade "Lejonkungen". Han nominerades till en Golden Globe men fick lämna galan utan en statyett tidigare i år. Det svenska Oscarsbidraget "And then we danced" hamnade inte i det slutgiltiga urvalet inför galan.

En svensk-amerikansk kortfilm är dock nominerad i kategorin bästa korta dokumentär. "Life overtakes me" handlar om apatiska flyktingbarn i Sverige och har visats på Netflix. Upphovspersoner till dokumentären är Kristine Samuelsson och John Haptas, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Ingen värd

Däremot har andra utländska filmer större chans, även i de klassiska kategorierna utanför bästa internationella film. Den sydkoreanska "Parasit" är bland annat nominerad i kategorierna bästa film och bästa regi. Pedro Almodóvars "Smärta och ära" får också en nominering utanför den internationella kategorin. Antonio Banderas är nämligen nominerad till bästa manliga huvudroll för sitt porträtt av en filmregissör på nedgång.

När det kommer till biroller nomineras Al Pacino och Joe Pesci för sina insatser i Martin Scorseses "The Irishman". Brad Pitt är nominerad för sin biroll i "Once upon a time in Hollywood". Laura Dern i "Marriage story" nomineras mot bland andra Margot Robbie i "Bombshell" och Florence Pugh för "Unga kvinnor".

Oscarsgalan kommer i år att äga rum den 9 februari och visas i TV4 och TV4 Play. Inte heller i år har galan någon värd.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons