Tusse Chiza: Jag förtjänar inte att stå här

Han vann folkets kärlek, men Tusse Chiza verkar själv inte kunna ta in att han till slut står som vinnare i "Idol" 2019.
Tv • Publicerad 6 december 2019
Tusse Chiza tog revansch på en svajig förstalåt i framförandet av andra låten, "Rise like a phoenix".
Tusse Chiza tog revansch på en svajig förstalåt i framförandet av andra låten, "Rise like a phoenix".Foto: Stina Stjernkvist/TT
Tusse Chiza släpper ut ett segervrål efter vinsten i "Idol".
Tusse Chiza släpper ut ett segervrål efter vinsten i "Idol".Foto: Stina Stjernkvist/TT
Tusse Chiza trodde inte själv att han skulle vinna. "Det fanns inte på världskartan"; säger han.
Tusse Chiza trodde inte själv att han skulle vinna. "Det fanns inte på världskartan"; säger han.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Freddie Liljegrens version av "Where the streets have no name" gick hem hos juryn.
Freddie Liljegrens version av "Where the streets have no name" gick hem hos juryn.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Tusse Chiza och Freddie Liljegren tävlade mot varandra om topplaceringen i "Idol".
Tusse Chiza och Freddie Liljegren tävlade mot varandra om topplaceringen i "Idol".Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tusse Chiza, 17 år, från Tällberg utanför Leksand tar hem den femtonde säsongen av "Idol". Det stod klart efter en hård kamp mot Freddie Liljegren, 26. Genom tävlingen har Chiza varit en av juryns favoriter, även om de annars så frispråkiga jurymedlemmarna knappt vågade gissa sig till utgången i programmet.

Vinnaren själv brast i gråt efter att han framfört vinnarlåten "Rain" och tagit emot publikens jubel.

– Jag mår så bra, det är bara glädjetårar, säger han.

"Har varit okoncentrerad"

Tidigare har Tusse Chiza sagt att han tycker att han hade sin formtopp i programmet för fem veckor sedan och inte borde ha hamnat i final.

– Det har känts så hela vägen till slutet. Att jag inte har förtjänat att stå i semifinal, inte har förtjänat att stå i final.

TT: Varför tycker du så?

– De andra har varit sådana stjärnor dag ut och dag in. Jag har varit okoncentrerad, jag har haft mina svackor, jag har haft hemlängtan och velat åka hem.

Lät hes

"Idol"-vinnaren hade det tufft under kvällen då han drogs med en släng av en förkylning. Hans röst lät en smula hes och han klarade inte riktigt alla höga toner i Shawn Mendes "There's nothing holding me back". Trots det fick han värmande ord av juryn.

– Du njuter på den där scenen i det här numret. Det gör mig glad, sade Nikki Amini.

Freddie Liljegren inledde kvällen med U2:s "Where the streets have no name" och maxad pyro på scenen. Juryn hyllade hans insats.

– Du har fått prova många stilar genom "Idol" och det landar i att det här är stilen där du hör hemma och briljerar, sade Kishti Tomita.

Under kvällen framförde finalisterna tre låtar var – ett eget val, en låt som tittarna har valt och vinnarlåten "Rain", specialskriven för programmet.

"Galopperar fritt"

Det gick desto bättre för Tusse Chiza på andra försöket, med Conchita Wursts "Rise like a phoenix" vilket också märktes på publikens jubel i Globen.

– Den här låten är som klippt och skriven just för dig. Du galopperar fritt över ängarna och är tillbaka i matchen. Nu är det jämnt och det blir tufft, sade Anders Bagge..

Kvällens stora mellanakt var irländska Westlife, som nyligen släppt albumet "Spectrum" och framförde låten "My blood".

Till vinnarlåten hade Tusse Chiza hämtat in Freddie Liljegrens försprång och rev ned stående ovationer från både publik och jury. Men att han själv skulle ta hem vinsten till slut var inget han hade räknat med.

– Jag har inte trott på mig själv på länge. Freddie var i mina ögon vinnaren i kväll. Att veta att någon därute tror på mig och ger mig såhär mycket stöd är overkligt, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.