Annons

Norska arbetsgivare avgör om gränspendlare

Det blir norska arbetsgivare som bestämmer om svenska gränspendlare får ersättning när de inte kan ta sig till sina jobb i Norge.
Avgörande är om den anställdes hemresa anses ha varit "strängt nödvändig", rapporterar SVT Värmlandsnytt.
Coronaviruset • Publicerad 9 april 2021
Svenska soldater vid gränsen mot Norge i värmländska Håvilsrud i februari, då gränsen var stängd åt båda hållen.Foto: Tommy Pedersen/TT

För en månad sedan lade Norges regering fram ett förslag om att gränspendlare, som stoppas av det norska inreseförbudet under coronapandemin, ska få ersättning via det norska sjuklönesystemet.

Nu har det norska stortinget fattat beslut i frågan. Men lagtexten som röstades igenom innebär i praktiken att det blir arbetsgivaren som avgör.

Annons

Den springande punkten är om arbetsgivaren anser att det varit "strängt nödvändigt" för den anställde att åka hem till Sverige – och sedan inte kunna återvända. Det framgår i ett skriftligt uttalande från Norges arbetsmarknadsminister Torbjörn Röe Isaksen till SVT.

Beskedet har tagits emot med ilska och besvikelse.

– Det måste väl vara en strängt nödvändig resa att åka till sin familj, säger veckopendlaren Lennart Eriksson i Sunne till Värmlandsnytt.

Han stannade i Norge i fyra veckor när gränsen stängts – men åkte sedan hem till sin familj, med två små barn. Nu har Eriksson gått utan lön i en och en halv månad.

I uttalandet står att ”det kan uppfattas som strängt nödvändigt att personer som har familj och bostad i annat land kan resa till sitt hemland”. Men någon garanti finns alltså inte.

Den första mars tilläts dagpendlare att åter resa in i Norge. Veckopendlare ingick inte i beslutet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons