Annons

Norsk säkerhetspolis utreder dataintrång

Norge • Publicerad 2 september 2020
Flera stortingsledamöters e-postkonton hackades, och nu utreds händelsen av den norska säkerhetspolisen. Arkivbild.
Flera stortingsledamöters e-postkonton hackades, och nu utreds händelsen av den norska säkerhetspolisen. Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm

Den norska säkerhetspolisen PST bekräftar att den utreder cyberattacken mot stortinget då flera stortingsledamöters e-postkonton hackades.

Utredningen ska undersöka om en statlig aktör låg bakom dataintrånget, skriver PST på Twitter, vilket är en av hypoteserna just nu.

Annons

PST säger också att det är möjligt att det inte bara rörde sig om ett digitalt angrepp, utan kan vara en del av en större underrättelseoperation mot Norge.

Cyberattacken blev offentlig under tisdag eftermiddag, men uppdagades redan förra veckan. Stortingets analyser visar att data laddats ner i samband med intrånget på e-postkontona.

Under tisdagen bekräftade representanter från Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Høyre att deras konton var bland dem som utsattes. Händelsen är polisanmäld av stortinget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons