Annons

Norge lättar rejält på restriktionerna

Norges regering lättar på merparten av coronarestriktionerna från och med klockan 23.
Norge • Publicerad 1 februari 2022
Jonas Gahr Støre motiverar beslutet delvis med att omikronvarianten skiljer sig från tidigare varianter.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Regeringen har fattat beslutet mot bakgrund av att omikronvarianten skiljer sig från tidigare varianter, samtidigt som många invånare i Norge har vaccinerat sig mot covid-19, förklarar Gahr Støre på tisdagskvällens presskonferens.

– I dag har vi äntligen kommit hit att vi kan ta bort många av restriktionerna som vi har levt med i vinter. Vi vet nu att omikron ger mindre av allvarlig sjukdom och att vaccin ger många i Norge gott skydd, säger Gahr Støre.

Fullsatta biografer

Annons

Lättnaderna innebär att det inte längre finns någon rekommendation om antalet gäster i hemmet, och inte heller något tak på antalet gäster på arrangemang inomhus eller utomhus, rapporterar NRK.

Biografer, teatrar och kyrkor kommer inte behöva sprida ut besökarna om de sitter ned i sina stolar, så länge det är möjligt att hålla avstånd på andra platser i lokalen. Barer och restauranger får hålla öppet som vanligt utan regler bordsservering, och skolor och universitet uppmanas att hålla all undervisning på plats. Dessutom tas rekommendationen om hemarbete bort.

"Ny fas av pandemin"

– Vi har gått över i en ny fas av pandemin, och vi ska leva med mycket smitta, och vi kan leva med mycket smitta. Vi måste tåla att de flesta av oss blir smittade under året, vi kan bara se till att inte tillräckligt många blir smittade samtidigt, säger Gahr Støre.

Lättnaderna börjar gälla från och med klockan 23. Regeringen behåller dock rekommendationen att hålla en meters avstånd och att bära munskydd i butiker och i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons