Annons

Trudeau: Putin skyldig till vidriga krigsbrott

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har under söndagen besökt Ukrainas huvudstad Kiev och den krigshärjade förstaden Irpin.
Ukraina • Publicerad 8 maj 2022
Justin Trudeau och Volodymyr Zelenskyj under söndagens presskonferens.
Justin Trudeau och Volodymyr Zelenskyj under söndagens presskonferens.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Bild på Justin Trudeau, till höger i kostym och blå skjorta, under besöket i Irpin.
Bild på Justin Trudeau, till höger i kostym och blå skjorta, under besöket i Irpin.Foto: Irpins borgmästarkansli via AP/TT
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt (Ap). Arkivbild.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt (Ap). Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Trudeau mötte även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som han sedan höll en gemensam presskonferens med.

Där sade han att han "med egna ögon sett brutaliteten i Rysslands olagliga krig" och att "ansvar måste utkrävas".

"Fortsatt samarbete"

Annons

Tidigare under söndagseftermiddagen skrev Irpins borgmästare Oleksandr Markusjyn att Trudeau kommit dit för att "med egna ögon se fasorna de ryska ockupanterna utsatte vår stad för".

"Vi tror på fortsatt samarbete mellan våra länder för att återuppbygga de ukrainska städerna efter att vi har vunnit", tillade han.

Trudeau var inte ensam om att träffa Zelenskyj under söndagen.

Norskt besök

Även den norska utrikesministern Anniken Huitfeldt och stortingspresidenten Masud Gharahkhani, båda tillhörande Arbeiderpartiet, träffade under söndagen Ukrainas president i Kiev.

Man lade även ned blomsterkransar vid den okända soldatens grav och S:t Mikaelskatedralens minnesvägg för de ukrainare som dog i kriget i östra Ukraina åren 2014–2017.

– Det var helt förfärligt att se och få höra med människors egna ord om hur kriget har varit här. Det här måste utredas och de skyldiga får inte gå fria, säger Huitfeldt till NRK.

Det är det första officiella norska besöket till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari. Under söndagen öppnade Norge delvis upp sin ambassad igen.

USA:s första dam Jill Biden besökte under söndagen en stad och en skola i västra Ukraina, där hon träffade sin ukrainska motpart Olena Zelenska.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons