Annons

Norges ambassadör i Teheran uppkallad

Norges ambassadör i Iran har kallats upp till det iranska utrikesdepartementet. Anledningen är att talmannen i det norska stortinget har uttryckt sig om de väldiga protester som pågår i landet.
Iran/Norge • Publicerad 25 september 2022
Iran har kallat upp Norges och Storbritanniens ambassadörer för vad som anses vara övertramp när det gäller de pågående protesterna i Iran. Arkivbild.
Iran har kallat upp Norges och Storbritanniens ambassadörer för vad som anses vara övertramp när det gäller de pågående protesterna i Iran. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Talmannen Masud Gharahkhani (Arbeiderpartiet), som själv har iranska rötter, har reagerat på händelserna i Iran i sociala medier. Han har kommenterat dödsfallet som orsakade protesterna, där den 22-årig kvinnan Mahsa Amini som gripits för att inte ha burit sin slöja korrekt senare avled i häkte.

Gharahkhani rapporteras ha uttryckt stöd för demonstranterna och publicerat ett filmklipp på farsi. Iran anser att han har lagt sig i interna angelägenheter i Iran.

Annons

"Vi kan bekräfta att ambassadör Sigvald Hauge blev inkallad till ett möte på iranska UD i går där man från iransk sida önskade att ta upp ett Twitter-inlägg från stortingets talman i Norge. Ambassadör Hauge klargjorde den norska regeringens officiella syn på Mahsa Amini-saken", skriver norska UD:s talesperson Ane Haavardsdatter Lunde i ett mejl till NTB.

Storbritanniens ambassadör har också kallats upp till UD i Teheran. Iran har då haft invändningar mot att regimkritiska nyhetssajter på farsi tillåts verka i Storbritannien, vilket man anser har underblåst protesterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons