Annons

Norge öppnar gränsen mot Värmland

Efter helgen blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän, rapporterar .
Samtidigt införs nya krav för Stockholm, Halland, Skåne och Gotland.
Coronaviruset • Publicerad 30 juli 2021
Från och med den 2 augusti blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän. Arkivbild.
Från och med den 2 augusti blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän. Arkivbild.Foto: Dag W. Grundseth/NTB/TT

Norges regering gav på fredagen besked om nya inreseregler från Värmland, som nu grönlistas. Därmed öppnas gränsen och de tidigare kraven på testning före inresa och karantän slopas.

Däremot måste man fylla i en anmälningsblankett innan man reser, samt snabbtesta sig vid gränsen vid ankomst.

Annons

Under coronapandemin har gränshandeln med Norge tagit mycket stryk och det nordiska samarbetet har satts på prov. Värmland är ett av de län som är mest beroende av en fungerande gränshandel med grannlandet.

Även Norrbotten grönlistas nu av den norska regeringen.

Krav på karantän införs däremot för regionerna Gotland, Halland, Skåne och Stockholm, som därmed går från gröna till orange eller röda.

Övriga svenska regioner är sedan tidigare gröna, och förblir så även nu.

För inresa från regioner som är rödlistade krävs att man har testat sig före avresa till Norge, samt att man fyller i en anmälningsblankett, testar sig vid gränsen och sitter i karantän.

För orangelistade gäller samma regler, däremot kan det bli aktuellt att införa egna krav för dessa områden.

Är du fullvaccinerad eller har varit sjuk i covid-19 det senaste halvåret behöver du varken sitta i karantän, fylla i en anmälningsblankett, visa upp ett negativt test eller testa dig vid gränsen, oavsett varifrån du reser.

Ändringarna träder i kraft från den 2 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons