Annons

Nordkorea: Japans ledare "ett vanställt barn"

Idiot, dvärg och sinnessvag!
Det är bara några av de förolämpningar som Nordkorea slungar mot Japans premiärminister Shinzo Abe.
Nordkorea • Publicerad 7 november 2019
Nordkoreas UD-talesman Song Il Ho slänger invektiv runtomkring sig. Här syns han i samband med förhandlingar i Stockholm 2014.
Nordkoreas UD-talesman Song Il Ho slänger invektiv runtomkring sig. Här syns han i samband med förhandlingar i Stockholm 2014.Foto: Ola Jacobsen / TT

Det som retat upp Pyongyangregimen är att Abe kritiserat landets senaste missiltest i förra veckan.

"Japans premiärminister är en idiot och en usling", meddelar UD-talesmannen Song Il Ho i ett officiellt uttalande som förmedlas av regimens nyhetsbyrå KCNA.

Annons

Abe "gör så stor sak av detta som om en atombomb hade släppts på Japan", står det i uttalandet, som lite längre ner fortsätter:

"Han är sannerligen ett vanställt barn".

Det är "därför bara naturligt att Abe behandlas som en stackars hund och dvärg", anser Song il Ho.

Nordkorea har en lång tradition av färgstarka förolämpningar av andra länders ledare, konstaterar nyhetsbyrån AFP.

Kommunistlandet har kallat USA:s president Donald Trump "mentalt efterbliven" och, fritt översatt, "senil gubbe". Företrädaren Barack Obama fick utstå det rasistiskt anstrukna invektivet "apa" och George W Bush kallades "half-baked man" (omogen, oerfaren) på engelska.

Ärkefienden Sydkoreas förra president Park Geun Hye benämndes i sin tur "häxa" och en "listig prostituerad", med Obama som sin "hallick".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons