Annons

Nordiska ambulanser i Sverige ska utredas

Politik • Publicerad 5 mars 2020
En ambulans i Tistedal i Norge. Bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
En ambulans i Tistedal i Norge. Bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.Foto: Freddie Larsen/NTB scanpix/TT

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att identifiera juridiska hinder för ambulanser som passerar gränsen till Sverige från Norge, Danmark och Finland. I Sverige krävs det till exempel en annan bemanning i ambulanser och det är också ett problem att narkotikaklassade läkemedel fraktas över gränsen.

"Vid olycksfall eller sjukdom är det viktigt att närmsta hjälpinsats anropas för att snabbt vara på plats för att hjälpa patienter. I de fall närmsta ambulans finns i något av våra grannländer ska det inte finnas några hinder för att den ska kunna rycka ut", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Annons

Anna-Lena Alfreds, krisberedskapschef vid region Jämtland Härjedalen, säger till P4 Jämtland att norska ambulanser ofta passerar gränsen.

– Det här sker ju ändå varje vecka. Jag har inga siffror för 2019 men 2018 var norsk ambulanssjukvård in i Jämtland Härjedalen vid ett 40-tal tillfällen och bistod oss, säger hon till P4 Jämtland.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2021.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons