Annons

Nora Szentiványi prisas i Vilhelm Mobergs anda

Litteratur • Publicerad 9 januari 2020
Litteraturpriset Smålits migrantpris går i år till romanen "Lägenheten" av Nora Szentiványi. Genrebild.
Litteraturpriset Smålits migrantpris går i år till romanen "Lägenheten" av Nora Szentiványi. Genrebild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Författaren Nora Szentiványi tilldelas litteraturpriset Smålits migrantpris på 50 000 kronor för sin debutroman "Lägenheten".

"Nora Szentiványi förmedlar med skenbar enkelhet den klaustrofobiska känslan av att leva i en diktatur, samtidigt som hon visar det oåterkalleliga i beslutet att bryta sig fri", lyder delar av motiveringen.

Annons

"Lägenheten" handlar om ungt par som med sin ettåriga dotter flyr från Ungern till Sverige i början av 1970-talet. Ensam kvar i hemlandet blir barnets mormor.

Romanen är baserad på författarens familjs erfarenheter av att fly en diktatur. Nora Szentiványi är född i Budapest, uppväxt i Göteborg och numera bosatt i Norge.

Smålits migrantpris delades ut första gången 2019 och uppmärksammar författare som verkar i Vilhelm Mobergs anda "genom att skildra de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser". Förra året gick priset till Pooneh Rohi för romanen "Araben".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons