Nöjesstråk ska dämpa buset

Gör om Hamngatan och Kråkerumsbacken till en bilfri zon på helgerna och sätt in bevakningskameror i området.
Socialdemokraterna har flera idéer för att minska det stökiga nattlivet
i Oskarshamn.
Nyheter • Publicerad 12 december 2005

Under en längre tid har socialdemokraterna Lis Lyrbo, Stefan Windh, Rigmor Eklind och Ing-Britt Krantz diskuterat olika förslag för att få bukt med bråken och fyllan längs Hamngatan och Kråkerumsbacken på helgerna. Nu presenterar de ett förslag som ska upp till diskussion i nästa kommunfullmäktigemöte.

- Det skriks efter mer poliser och vakter, men det är fel sätt att se det, säger Ing-Britt Krantz. Vi vill locka ut alla åldersgrupper på stan, inte bara ungdomar.

Fler aktiviteter För att få ut folket på stan hoppas socialdemokraterna på en utökad flora av aktiviteter. Aktiviteterna behövs främst för dem som är 16-17 år och inte kommer in på krogen.

- Fritidsgårdarna tar bra hand om ungdomarna under och upp till 15 år, säger Lis Lyrbo. Men 16-17-åringarna är för gamla för fritidsgårdarna och hänger därför på Hamngatan om nätterna.

Socialdemokraterna vill anlägga ett nöjesstråk som startar vid nattklubben Apollo och slutar på Brädholmen. För att detta ska vara möjligt ska området vara bilfritt från fredag eftermiddag till söndag morgon. Den bilfria zonen öppnas för uteserveringar, marknadsstånd och diverse evenemang. Företagen som ligger längs med vandringsstråket ska få chans att hyra en del av gatan för sin verksamhet.

"Dämpande effekt" - Ju mer folk som rör sig ute, desto mer dämpande effekt har det, säger Stefan Windh. Vi måste utveckla nöjesstråket i stället för att trycka ned det. Det gör inget om farmor och farfar tar en öl ute på kvällen.

Genom att sätta upp en offentlig toalett på lämpligt ställe hoppas socialdemokraterna få stopp på folk som urinerar inne

i staden.

- Sen behövs belysning i mörka vrår, så att ungdomarna inte har någon plats att dricka eller langa, säger Ing-Britt Krantz.

- Ett markistak över Kråkerumsbacken och Hamngatan skulle dämpa ljudet för de boende, säger Stefan Windh. Vi behöver knyta ihop staden med Brädholmen. Är det ljus och ljud brukar folk röra sig i den riktningen.

När det gäller säkerheten ska det finnas ordningsvakter som bevakar området under nätterna på helgerna.

I Besväret och Fnyket kan det sättas upp belysning med rörelsedetektorer. Samtidigt ska det installeras bevakningskameror på ställen där droghandel och langning förekommer. På Brädholmen vill socialdemokraterna sätta upp ett segeltak på master som ger skydd vid dåligt väder.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.