Nobelpristagaren Tokarczuk inrättar stiftelse

Kultur • Publicerad 2 december 2019
Olga Tokarczuk har börjat arbeta på en ny roman men vill inte avslöja vad den handlar om. Arkivbild.
Olga Tokarczuk har börjat arbeta på en ny roman men vill inte avslöja vad den handlar om. Arkivbild.Foto: Martin Meissner

Olga Tokarczuk, som tilldelades 2018 års Nobelpris i litteratur, ska inrätta en stiftelse för prispengarna. Det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna. Stiftelsen ska enligt författaren vara en plats för litteraturen och fokusera på översättarnas roll.

Hon hyllar särskilt översättarna av hennes roman "Jakobsböckerna".

– Jag har alltid tyckt att översättarna har fått stå åt sidan men deras roll är mycket större än vi tror, säger Olga Tokarczuk till Kulturnyheterna.

Översättarna är enligt författaren så viktiga att litteraturen inte kan överleva utan dem.

– Den blir stum, saknar röst och får ingen möjlighet att sprida sig.

Stiftelsen ska ha sitt säte i författarens hemstad Wroclaw i västra Polen. Tokarczuk säger att hon vill sprida kulturen utanför storstäderna, där hon anser att den är alldeles för centrerad.

Tokarczuk, som har börjat arbeta på en ny roman, anländer snart till Stockholm för att ta del av Nobelveckans festligheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.