Annons

Nobbad domare blir Bidens justitieminister

USA • Publicerad 6 januari 2021
Domaren Merrick Garland föreslås bli justitieminister i USA:s nästa regering. Arkivbild från 2016.Foto: Susan Walsh/AP/TT

USA:s tillträdande president Joe Biden kommer att utse domaren Merrick Garland till landets justitieminister, rapporterar flera medier med hänvisning till initierade källor.

Den tidigare presidenten Barack Obama nominerade Garland till USA:s högsta domstol år 2016, sedan domaren Antonin Scalia avlidit. Men republikanerna, som kontrollerade senaten, satte kontroversiellt stopp för detta och vägrade godkänna Obamas val.

Annons

Beslutet sköts fram, över presidentvalet samma år, varpå Obamas republikanske efterträdare Donald Trump fick välja. Han utsåg då den mer konservative Neil Gorsuch, i ett av totalt tre val av Trump som helt ställt om balansen i USA:s högsta juridiska instans.

Merrick Garland har framhållits som en av favoriterna till justitieministerposten i den kommande Biden-regeringen. De senaste veckorna har han avstått från att fatta beslut i ärenden som rör den federala regeringen i sin nuvarande tjänst som domare i Washington DC, rapporterar Politico.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons