Annons

Nigers junta öppnar för dialog

Niger • Publicerad 13 augusti 2023
Kuppledaren Abdourahamane Tiani. Arkivbild.
Kuppledaren Abdourahamane Tiani. Arkivbild.Foto: ORTN/AP/TT

Militärjuntan i Niger uppges vara öppen för en dialog med den regionala organisationen Ecowas, för att lösa det spända läget.

Det säger Abdullahi Bala Lau, som ledde den delegation religiösa ledare som på lördagen träffade kuppledaren i Niger, Abdourahamane Tiani.

Annons

– General Tiani sade att de höll dörren öppen för att utforska diplomati och fredliga lösningar, säger Bala Lau.

Gruppen besökte Nigers huvudstad Niamey med Ecowas goda minne efter att organisationen hotat gå in i Niger med en väpnad styrka för att återinsätta president Mohamed Bazoum, som juntan avsatte den 26 juli.

Ecowas beslutade på ett toppmöte i torsdags att sätta ihop en gemensam styrka. Det är dock oklart när insatsen kan tänkas ske.

Medlemsländernas ledare har också betonat att de helst vill se en fredlig lösning.

Stabschefer från flera av länderna skulle ha träffats i Ghana under lördagen för att diskutera de militära alternativen, enligt militärkällor som nyhetsbyrån AFP talat med. Källorna meddelade dock senare att mötet skjutits upp.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons