Annons

Nigeria överrumplade av Trumpbeslut

Nigeria överrumplades av USA:s beslut att införa inresebegränsningar för invånare från det afrikanska landet. Nu försöker Afrikas befolkningsmässigt största land snabbt att nå upp till kraven på informationsutbyte som USA ställer.
USA/Nigeria • Publicerad 5 februari 2020
Nigerias utrikesminister Geoffrey Onyeama med sin amerikanske kollega Mike Pompeo.
Nigerias utrikesminister Geoffrey Onyeama med sin amerikanske kollega Mike Pompeo.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Enligt USA så har Nigeria – tillsammans med Eritrea, Kirgizistan, Myanmar (Burma), Sudan och Tanzania – inte lyckats uppnå USA:s krav på säkerhet och delning av information.

Turister, affärsfolk, studenter och arbetare påverkas inte av den nya skärpningen, utan det är främst de visum som kan leda till permanent uppehållstillstånd som omfattas.

Annons

Flera av de drabbade länderna har uttryckt irritation över hur Washington har hanterat ärendet. Vid ett besök hos utrikesminister Mike Pompeo i den amerikanska huvudstaden nöjer sig Nigerias utrikesminister Geoffrey Onyeama med att säga att beskedet kom som en överraskning.

– Vi har identifierat alla de kraven och vi hade faktiskt börjat arbeta på alla dem, säger Onyeama vid en gemensam presskonferens med Pompeo.

Bland annat ska USA och Interpol omedelbart få tillgång till information om stulna och borttappade pass. USA vill också få mer information om misstänkta terrorister.

– Det var väldigt tillfredsställande att komma hit, att prata med amerikanska representanter och förstå mer tydligt hur man resonerat, säger Onyeama.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons