Annons

Nedtecknade och tecknade anekdoter från avkroken

Det finns mycket att berätta om den korta kuststräckan vid Horns udde. Trakten mellan Berget i norr och Gudesjö bodar i söder. Denna norra Ölands parnass där Sveriges kända arbetarförfattare under ett par år
i början av 1960-talet möttes men också sökte skapande ensamhet
Nyheter • Publicerad 25 juni 2003

Här vid Alvedsjöbodar låg för 500 år sedan Dälje hantverksby och för drygt hundra år sedan ett populärt pensionat. Hit gick ångaren Ivar Blå på sträckan Borgholm-Alvedsjö-Byxelkrok-Kalmar och i Teaterladan ett stenkast upp i backen spelades på 1960-talet pjäser av Johannes G Ekstrand, alias Lundaprofessorn Olle Holmberg.

- Olle Holmberg, som var född och uppvuxen i Kalmar, var centralpunkt i ett glatt sällskapsliv. Han lockade författare till norra Öland, berättar Walter Frylestam, konstnär i Eskilslund, den ende förutom konstnären Sven Ljungberg som i dag kan berätta om 1960-talets glada möten hos Holmbergs.

Annons

I dagarna kommer boken Lyckliga somrar. Författarliv kring Horns udde, med text av journalisten Ulf Wickbom och teckningar av Walter Frylestam.

De båda kom för ett par år sedan att tala om trakten kring Horns udde. Walter

Frylestam har bott på Öland sedan slutet av 1950-talet, Ulf Wickbom som sommarölänning sedan 1980-talet.

- Jag började samla klipp och lyssna på de äldres berättelser, säger Ulf Wickbom. Det resulterade i Boken om kroken, med illustrationer av Walter Frylestam. Tankarna kring en andra bok väcktes en dag

i Walter Frylestams ateljé.

- Walter började berätta om alla de författare som gästat professor Olle Holmberg. Sedan var det bara att nysta vidare.

Närmare dussinet författare har skrivit på och om Öland och om varandra. Dessutom finns det mycket att berätta om livet och om människorna som bott längs kuststräckan mellan Alvedsjöbodar och Gudesjö bodar.

Okända berättelser

Författarlistan är imponerande. Walter Frylestam räknar upp dem; Aksel Sandemose, Vilhelm Moberg, Nils Ferlin, Ivar Lo-Johansson, Sara Lidman, Gösta

Nottini, Willy Kyrklund, Eyvind Johnson, Sven Lidman, Ann Margret Dahlquist-Ljungberg och så Sven Ljungberg förstås, författaren och målaren som sommarbott på ön i 50 år. Walter Frylestam träffade själv på 1960-talet på Öland och under vintermånader i Stockholm en handfull av författarna.

Annons

Det är märkligt okända berättelser som målas upp i Lyckliga somrar.

Här vid Alvedsjö låg på 1500- och 1600-talen stenhuggarbyn Dälje med kungligt tillstånd att driva hantverk, ett privilegium annars förbehållet städerna, här låg kring sekelskiftet och i början av 1900-talet en ångbåtsbrygga, magasin, hotell och matservering. Och hit kom under ett par somrar många av Sveriges stora författare.

- Genom en serie sammanträffanden har denna lilla grusremsa i universum skildrats i vår stora litteratur, skriver Ulf Wickbom. Hit kom arbetarförfattarna, men redan Carl von Linné, Johan

Stagnelius och Albert Engström skrev om Blå Jungfrun som ligger strax norr om Horns udde i Kalmarsund.

Filial i källaren

Här vid Horn bodde Olle Holmberg, den spirituelle Lundaprofessorn som vuxit upp i Kalmar. Först på Berget, senare vid Rändeln i Eskilslund.

Och här låg enligt ryktet en filial till Den Gyldene Freden i Gamla stan i Stockholm.

Inte fullt så tjusig kanske. Inrymd i arbetarförfattaren Ragnar Holmströms potatiskällare på Skanlunds gård bakom kyrkan i Högby. Hit kom Nils Ferlin som gäst. Det var kanske inte underligt att det litterära Stockholm fick upp ögonen för denna avkrok med oanade krogmöjligheter. Ferlin lär för övrigt ha skrivit en Ölandsvals som parodi på genrens alla klichéer:

På solens och vindarnas ö

i lä för den brusande sjö,

Annons

där måsarna fiska

och vågorna viska

där mötas vi två

i en grön berså.

Ulf Wickbom återberättar lyhört roliga anekdoter och citerar många brev och texter. Olle Holmberg brevväxlade flitigt bland annat med Frithiof Nilsson Piraten och beklagade sig över att smålänningarna höll på att spränga bort hela Öland

i jakt på den eftertraktade kalkstenen nästan lika fin som den italienska marmorn.

Den världsfrånvände Holmberg skickade också ofta nödrop till Walter Frylestam. Holmberg behövde hjälp med öppna spjäll och kvarglömda broscher och skor; "Jag har fått gå barfota men det börjar bli kallt på gatstenarna i Stockholm och jag har märkt att polisen tittar misstänksamt på mig", skrev han i ett av sina många brev.

Nu har alla dessa anekdoter och berättelser samlats i en lättläst och rolig bok. Walter Frylestam som minns många av händelserna och känner trakten som sin egen ficka, har känsligt tecknat resterna av Teaterladan, i dag en hög bråte, Holmbergs hus i Rändeln, fiskebodarna vid Alvedsjö och huset där Sara Lidman och Ivar Lo-Johansson tillbringade en oförglömlig sommar i kyskhet.

GUNILLA PETRI

gunilla.petri@barometern.se

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons