Annons

Nederländsk flicka utom fara efter Annecydådet

Tillståndet för den nederländska flicka som knivskars i en attack i Annecy i torsdags har förbättrats och hon bedöms nu vara "utom fara".
Totalt knivskars fyra barn och två vuxna i attacken av en man i 30-årsåldern som beviljats asyl i Sverige.
Frankrike • Publicerad 9 juni 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Annecy dagen efter knivdåden då en man knivhögg fyra barn och två vuxna. Macron träffade också Henri, nummer två från höger, som svingade sin ryggsäck mot angriparen och sannolikt avvärjde fortsatta attacker.
Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Annecy dagen efter knivdåden då en man knivhögg fyra barn och två vuxna. Macron träffade också Henri, nummer två från höger, som svingade sin ryggsäck mot angriparen och sannolikt avvärjde fortsatta attacker.Foto: Denis Balibouse/AP/TT

Det yngsta barnet var knappt två år och det äldsta tre. Dådet skedde i ett parkområde vid Annecysjön i stadens centrala delar, ett populärt turistmål och utflyktsmål för traktens barnfamiljer.

Under fredagsförmiddagen beskrevs tillståndet för två av barnen som "fortsatt kritiskt".

Hjälten med ryggsäcken

Annons

Men senare under dagen när Frankrikes president Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte Macron besökte Annecy, berättade presidenten att han har "positiva nyheter" om tillståndet för de barn som skadats i knivattacken.

– Allt som jag har hört pekar i rätt riktning, sade Macron efter att ha besökt de små barnen på sjukhuset.

Kort därpå twittrade den nederländske utrikesministern Wopke Hoekstra att ett av de små barnen, en liten flicka från Nederländerna, var "utom fara".

Tragedin hade kunnat bli än mer omfattande. I franska medier hyllas "Henri, mannen med ryggsäcken" dagen efter dådet. En video visar hur 24-årige Henri brottas med och svingar sin ryggsäck mot angriparen, även efter att han själv blivit knivskuren.

Gärningsmannen har beskrivits som en syrier i 30-årsåldern som mer eller mindre levt i parken den senaste tiden. Han kom till Europa som flykting och fick asyl i Sverige för ungefär tio år sedan.

Nekats svenskt medborgarskap

Mannen har dock nekats medborgarskap i Sverige, och på senare tid sökt sig till centrala Europa.

– Av skäl vi inte förstår ansökte han om asyl i Schweiz, Italien och Frankrike, vilket var onödigt eftersom han redan hade asyl i Sverige, har Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin sagt till tv-kanalen TF1.

Den misstänktes motiv till knivdådet är dock ett mysterium. Franska myndigheter ser ingen terrorkoppling, och han var varken drogpåverkad eller hade några konstaterade psykiska problem.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons