Annons

Nederländernas kung ber om ursäkt för slaveriet

Nederländernas kung Willem-Alexander ber om ursäkt för kungahusets roll i slaveriet.
– I dag står jag framför er som kung och som representant för regeringen. I dag ber jag personligen om ursäkt, säger kungen i ett historiskt tal.
Nederländerna • Publicerad 1 juli 2023
Nederländernas kung Willem-Alexander under sitt tal i Amsterdam.
Nederländernas kung Willem-Alexander under sitt tal i Amsterdam.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Kungens ursäkt följer premiärminister Mark Ruttes exempel, efter att han i december bad om förlåtelse å regeringens vägnar för inblandningen i slavhandeln, som pågick mellan slutet av 1500-talet till mitten av 1800-talet.

Ceremonin i Amsterdam markerar 150-årsdagen av "Keti Koti", en högtid för när "bojorna bröts" – då slaveriet formellt avskaffades – på den tidigare nederländska kolonin Surinam.

Tjänade miljarder

Annons

– Det här är en intensiv upplevelse för mig, både i hjärta och själ, säger Willem-Alexander, vars tal togs emot med jubel från publiken.

Hans föregångare och förfäder på tronen, i ätten Oranien, tjänade stora summor på den nederländska slavhandeln över Atlanten. En studie som publicerades tidigare i juni visade att det nederländska kungahuset tjänade motsvarande drygt 6,4 miljarder kronor i dagens valuta, åren 1675–1770 på landets slavkolonier.

– Slaveri räknas som ett brott mot mänskligheten. Monarkerna och härskarna i släkten Oranien tog inga steg för att sätta sig emot det. I dag ber jag om förlåtelse för deras tydliga brist på handling, säger kungen.

Finansierade guldåldern

Formellt avskaffades slaveriet av Nederländerna den 1 juli 1863, men de facto pågick det till 1873 efter en tioårig "övergångsperiod".

Nederländernas stormaktstid, den så kallade guldåldern, varade från slutet av 1500-talet till 1600-talet och finansierades till ingen liten del av de omkring 600 000 slavar som nederländska skepp förde från Afrika till kolonier i Sydamerika och Karibien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons