Annons

Svag uppgång på börsen – Boliden rasade

Stockholmsbörsen steg marginellt på torsdagen och det breda OMXS-indexet ökade 0,1 procent. Av bolagen på finlistan OMXS30 landade dock majoriteten på minus.
Börs • Publicerad 13 februari 2020
Stockholmsbörsen steg svagt. Bildmontage.Foto: Johan Hallnäs / TT

Oron för de ekonomiska effekterna av coronaviruset har fått ny fart sedan kinesiska myndigheter börjat använda en ny diagnosmetod och dödstalen stigit. Det gav negativt avtryck i den tidiga handeln men kurserna repade sig under eftermiddagen.

Gruvbolaget Boliden var det största sänket och dök 7,3 procent efter en rapport som inte levde upp till förväntningarna. Vinsten sjönk under fjärde kvartalet, jämfört med samma period året före, och styrelsen föreslår sänkt utdelning.

Annons

Klädkedjan H&M:s aktie tappade 0,8 procent. Enligt Finansinspektionens insynsregister har huvudägaren och avgående styrelseordföranden Stefan Persson via sitt ägarbolag ännu en gång köpt en stor aktiepost i bolaget, denna gång för över en miljard kronor. Aktiekursen steg något efter att köpet blev känt.

Av de storbolag som stängde positivt gick låskoncernen Assa Abloy bäst, upp 2,1 procent.

De ledande Europabörserna stängde ned. DAX-index i Frankfurt sjönk 0,2 procent, FTSE100-index i London backade 1,1 procent och CAC40-index i Paris tappade 0,2 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons