Annons

Navalnyj manar till fortsatta protester

Ukrainakriget • Publicerad 8 mars 2022
Aleksej Navalnyj på videolänk under rättsförhandling i januari i år. Arkivbild
Aleksej Navalnyj på videolänk under rättsförhandling i januari i år. ArkivbildFoto: Denis Kaminev/AP/TT

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanar sina landsmän att fortsätta protesterna mot invasionen av Ukraina.

"Antikrigs-rörelsen kommer att fortsätta växa över hela samhället, så antikrigs-protesterna får inte upphöra under några omständigheter", skriver han i ett inlägg på Twitter.

Annons

Protesterna är viktiga för att sätta extra press på de ryska makthavarna, som enligt Navalnyj är "desperata" och vill avsluta kriget så snart som möjligt.

Navalnyj har även tidigare manat till dagliga demonstrationer mot kriget. Över 13 500 ryssar uppges ha frihetsberövats under antikrigs-demonstrationer sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari. Förra veckan greps ett stort antal demonstranter i den ryska huvudstaden Moskva och i S:t Petersburg.

Aleksej Navalnyj avtjänar ett 2,5-årigt fängelsestraff för förskingring, efter vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons