Annons

Nattsvart hotellbransch – tusentals varslas

Tusentals varslas från en hotell- och mötesbransch i jättekris. Antalet konferensgäster har på några dagar rasat med 64 procent.
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2020
Nattsvart. Arkivbild.
Nattsvart. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Situationen är kritisk och akut. Busfärsk statistik från Benchmarking Alliance, som Visitia refererar till, visar att hotellbokningarna i Stockholm har rasat med 39 procent måndag–onsdag den här veckan jämfört med samma dagar i fjol. För konferensanläggningarna i riket är läget ännu värre, minus 64 procent. Och det var innan beskedet om mötesförbudet som kom på onsdagen.

Värsta varit med om

Mängder av hotell- och konferensföretag som i en bransch med ofta små finansiella marginaler kommer att duka under till följd av coronakrisen. Mötesförbudet, för tillställningar med över 500 deltagare, blev droppen, enligt Siljhammar.

Annons

– Det är som när man redan ligger ner, så får man en ny smäll.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, fortsätter han.

Bara de senaste dagarna har Visita kontaktats av hundratals medlemmar som säger att de varslar om uppsägningar.

– Och det kommer att omfatta flera tusen personer, säger Siljhammar.

Nästa dråpslag

I nästa steg kommer restaurangbranschen att riskera samma blodbad. Alla de som nu inte kommer åka till hotellen och konferenser äter ju normalt på restaurang.

– Där kommer nästa dråpslag inom kort, säger han.

Regeringens beslut om att sjösätta korttidsarbete, ett slags krisavtal för att hjälpa branscher i sådana här kriser, kommer för sent.

– Vi skulle behöva någon form av permitteringssystem, säger Jonas Siljhammar, som efterfrågar stöd och kompensation från staten.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons