Nato minskar information om talibanattacker

Den USA-ledda Nato-styrkan i Afghanistan underlät att berätta viktig information om talibanattacker enligt en amerikansk regeringsgranskare.
Afghanistan • Publicerad 1 maj 2020
En afghansk polis håller vakt vid en plats där en självmordsattack genomförts utanför Afghanistans huvudstad Kabul.
En afghansk polis håller vakt vid en plats där en självmordsattack genomförts utanför Afghanistans huvudstad Kabul.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Tidigare har en enhet inom Nato offentliggjort information om "attacker initierade av fienden". Uppgifterna var en av de få källorna till omfattningen av dåd genomförda av regeringsfientliga talibangrupper och andra terrorgrupper.

Men i kvartalsrapporten som släpptes på fredagen undvek man att rapportera antalet attacker.

"Mellan den 1 och 31 mars undvek talibanerna att attackera koalitionsstyrkor, men sedan har de ökat antalet attacker mot afghanska styrkor till nivåer som ligger över genomsnittet för årstiden", skriver enheten Resolute support. En uppgörelse mellan USA och talibanerna om en plan för fredssamtal undertecknades den 29 februari.

Den amerikanske generalinspektören för afghansk återuppbyggnad, förkortad Sigar, är kritisk mot beslutet att inte ange antalet attacker. Statistiken "var en av de sista mätningarna som Sigar kunde använda för att offentliggöra säkerhetsläget i Afghanistan".

Men försvarsdepartementet Pentagon försvarar beslutet med att statistiken skulle försvåra förhandlingar med talibanerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.