Annons

Nästan 1 900 skolor attackerade i Ukraina

Ukraina • Publicerad 2 juni 2022
En ukrainsk soldat inspekterar en förstörd idrottshall i en skola i Vilchivka i utkanten av storstaden Charkiv i östra Ukraina, den 20 maj.
En ukrainsk soldat inspekterar en förstörd idrottshall i en skola i Vilchivka i utkanten av storstaden Charkiv i östra Ukraina, den 20 maj.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Under de 100 dagar som kriget i Ukraina har pågått har minst 1 888 skolor angripits, enligt Rädda Barnen. Skolorna har skadats av splitter och bomber – och var tionde skola har totalförstörts.

"Att förstöra en skola är att förstöra barns framtid. Varje krig är ett krig mot barn, och när en av deras allra tryggaste platser – skolan – förstörs, så går barn inte bara miste om utbildning, men också trygghet, skydd och framtidshopp", säger Måns Welander, humanitär rådgivare vid Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

Annons

Majoriteten av de skadade och förstörda skolorna ligger i östra Ukraina.

Sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion den 24 februari har skolgången för så gott som alla barn i Ukraina vänts upp och ner. Alla skolor är stängda och de miljontals barn som är kvar i landet försöker myndigheterna distansundervisa. Många av dem har flytt från sina hem och befinner sig många mil från sina vänner och klasskompisar.

Hittills har minst 6,7 miljoner människor flytt landet och ungefär hälften av dessa är barn, enligt Rädda Barnen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons