Annons

Nästa vaccin får EU-klartecken på måndag

Coronaviruset • Publicerad 1 januari 2021
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att alla vuxna svenskar kan vaccineras innan midsommar. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att alla vuxna svenskar kan vaccineras innan midsommar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Modernas coronavaccin kommer att godkännas av EU-kommissionen redan på måndag, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT. Det är snabbare än väntat, eftersom de vetenskapliga diskussionerna i den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gått fort.

– Det finns ingen anledning att vänta. Rekommendationen sker på måndag morgon och ett par timmar senare godkänns det formellt av EU-kommissionen, säger Bergström till SVT.

Annons

Han bedömer att de första doserna kan nå Sverige inom två veckor. Till en början rör det sig om 20 000-30 000 doser i veckan.

Det vaccin som börjat användas i Sverige kommer från Pfizer/Biontech. Grönt ljus för det vaccinet kom från EMA den 23:e december, och vaccinationerna började sedan i Sverige den 27:e. Nu får Sverige mellan 80 000 och 90 000 doser i veckan från Pfizer/Biontech.

I februari väntas ett godkännande för Astra Zenecas vaccin i EU, enligt Richard Bergström.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons