Näringslivstoppar vill få bort Trump
Fördömanden och krav på åtgärder väller ut från USA:s näringsliv efter Trumpanhängarnas attack mot kongressbyggnaden i Washington i onsdags – en attack som bara tillfälligt stoppade det formella fastställandet av resultatet från presidentvalet.
Två veckor kvar
Trots att det är mindre än två veckor kvar tills det att den tillträdande presidenten Joe Biden formellt ska ta över vill Jay Timmons, vd för industriföretagens branschorganisation National Association of Manufacturers, att åtgärder vidtas för att försöka avsätta Donald Trump.
Organisationen representerar 14 000 företag, inklusive oljekoncernen Exxon Mobil och läkemedelsjätten Pfizer.
Alla folkvalda som försvarar Trump nu agerar i strid med den ed de har svurit att försvara USA:s konstitution, skriver Timmons i ett uttalande. Han uppmanar vicepresident Mike Pence att överväga att tillsammans med andra inom Trumpregeringen åberopa vad som kallas det 25:e tillägget till konstitutionen.
Tillägget gör det möjligt för vicepresidenten att – tillsammans med antingen en majoritet av Trumpregeringens ministrar eller kongressen – slå fast att presidenten inte längre förmår utföra sitt uppdrag.
"Olagliga försök"
Beslutet att avsätta presidenten enligt det 25:e tillägget ska vara skriftligt och måste även dras via respresentanthuset och senaten i USA:s kongress innan det verkställs.
En rad andra näringslivstoppar i USA riktar samtidigt egna skarpa uttalanden mot presidenten och hans anhängare efter attacken på kongressen, däribland The Business Roundtable, där cheferna för några av världens största företag finns med.
"Kaoset som utspelat sig i landets huvudstad är resultatet av olagliga försök att upphäva det legitima resultatet av ett demokratiskt val", skriver The Business Roundtable enligt nyhetsbyrån Reuters.
Detta åtföljs av en uppmaning till Donald Trump och andra beslutsfattare att stoppa kaoset och säkra ett fredligt maktskifte i Vita huset.
"De som ansvarar för detta uppror bör ställas till svars", skriver Apples koncernchef Tim Cook i en separat kommentar där han även betonar vikten av att maktskiftet i Washington nu genomförs.
Storbanken JP Morgan Chases ordförande Jamie Dimon ansluter sig också till kritikerna enligt Reuters och skriver att alla folkvalda har ansvar för att våldet upphör och att valresultatet accepteras.
Även kända Trumpanhängare vänder sig mot intrånget i kongressen, däribland riskkapitaljätten Blackstone Groups koncernchef Steve Schwarzman, som beskriver händelserna som ett skrämmande angrepp mot demokratiska värden.
"Jag är chockad och förskräckt av denna mobbs försök att underminera vår konstitution", skriver han.
Ett nödläge
Facebooks Mark Zuckerberg kallar situationen för ett nödläge och skriver i ett internt meddelande, som Reuters har tagit del av, att det nu är viktigt att politiska ledare sätter nationens väl i första rummet.
Fordonsjätten General Motors koncernchef Mary Barra skriver på det sociala nätverket Twitter att våldet vid kongressbyggnaden inte återspeglar vad USA är för nation.
"Det är avgörande att vi sluter oss samman som ett land och bekräftar de värden och ideal som förenar oss", skriver hon.
Chefen för USA:s handelskammare Thomas Donohue beskriver samtidigt attacken mot kongressen som ett angrepp på USA:s demokrati, som måste stoppas.