Tesla drar lokala myndigheter inför rätta

Tesla stämmer myndigheterna i Alameda County med anledning av de coronarestriktioner som fortsatt stoppar företagets produktion.
Företagets vd Elon Musk hotar även med att flytta elbilstillverkarens huvudkontor från Kalifornien.
Ekonomi • Publicerad 10 maj 2020
Teslas vd Elon Musk.
Teslas vd Elon Musk.Foto: Susan Walsh/AP/TT

På grund av coronapandemin har myndigheter runt om i Kalifornien, där Tesla har sin fabrik, stängt all verksamhet som inte bedöms vara samhällsviktig. Då elbilstillverkaren inte räknas till denna kategori så har företaget stoppat sin produktion sedan i mars.

På vissa håll i Kalifornien har även andra företag kunnat börja återuppta sin verksamhet, men i Alameda County, där Teslas fabrik är belägen, är detta inte fallet. De lokala myndigheterna säger istället att restriktionerna blir kvar månaden ut.

Beskedet får företagets vd Elon Musk att se rött. Företaget stämmer nu Alameda County för det Musk ser som "absurt och medicinskt irrationellt beteende i strid med grundlagsfästa medborgerliga rättigheter", med hans egna ord.

Han anser att Tesla kan öppna sin verksamhet då de tack vare erfarenheter från företagets återupptagna produktion i Kina har den kunskap som krävs för att begränsa smittspridning.

Musk hotar även myndigheterna med att flytta sin verksamhet till en annan delstat.

"Ärligt talat, det här var droppen. Tesla kommer nu omedelbart att flytta sitt huvudkontor och framtida projekt till Texas/Nevada", twittrar han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.