Annons

MP vill satsa miljarder på eftersatta områden

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi fokuserade på mammor och barn i sitt tal på Järvaveckan.
Hon presenterade ett förslag på elva miljarder kronor om året till "politiskt eftersatta" områden. Statligt stöd ska gå direkt till vissa utsatta skolor.
Politik • Publicerad 3 juni 2022
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) talade på fredagen under Järvaveckan på Spånga idrottsplats.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) talade på fredagen under Järvaveckan på Spånga idrottsplats.Foto: Johan Jeppsson/TT

– Vi har alltför många barn som växer upp i fattigdom i Sverige i dag. Alltför många barn saknar framtidstro, säger hon i talet.

Märta Stenevi talade om hur kriget i Ukraina och klimatförändringarna är två av de främsta orsakerna till att hunger och svält ökar i världen just nu – samtidigt som väst fortsätter att betala för rysk olja och gas.

Annons

Språkröret knöt ihop det med vad som händer på gatorna i Sverige.

– För man kommer inte demonstrera för klimatet när man inte vet om man kan sätta mat på bordet i slutet av månaden. Man orkar inte bry sig om att skogen huggs ner i fjällen när man är orolig för att barnen ska skjutas ner på gatan.

Miljöpartiet går till val på att bygga "det gröna folkhemmet".

Dansk modell

Pengarna, elva miljarder om året, ska anslås i skuggbudgeten eller förhandlas in i statsbudgeten med start 2023.

– Sedan vill vi att de ligger permanent i statsbudgeten, för om vi på riktigt ska göra skillnad nu, då måste det vara långsiktiga pengar, säger Märta Stenevi i en intervju med TT.

Förslagen som presenteras under Järvaveckan benämns som "Jämlikhetsklivet". Där ingår tidiga insatser för barn i riskzon för att hamna i kriminalitet med inspiration från danska "De aktive drenge".

Där har man ringat in de ungdomar under 18 som orsakat störst problem i ett område och kallat deras föräldrar till möten. Ett nät av socialarbetare, lärare och kontaktpersoner följde barnen i princip dygnet runt.

På skolområdet vill partiet se en statlig satsning om 2,5 miljarder kronor per år för att stärka likvärdigheten. Utifrån ett index på socioekonomiskt utsatta skolor, där barn i lägre grad har svenska som modersmål, ska skolor få ta del av stöd.

Man vill samtidigt inrätta ett nytt likvärdighetsbidrag för förskolan på två miljarder kronor per år.

– De ungdomar som skjuter på varandra i dag satt i förskoleklasser för tio år sedan. Om vi inte gör något nu kommer vi att ha en ny generation som skjuter varandra på gatorna om tio år, säger Stenevi.

Vill få fler kvinnor i arbete

Annons

MP vill också ge kommunerna ett ansvar att följa upp de barn över tre år som inte tar del av förskolan och aktivt erbjuda deras föräldrar en förskoleplats varje år.

En stor del av satsningen handlar om att få fler utrikesfödda kvinnor att gå till arbete, något som flera partier lyft under Järvaveckan.

Myndigheternas närvaro behöver samtidigt stärkas i det MP beskriver som "politiskt eftersatta" områden. Polisen ska förstärkas med 500 miljoner kronor för att frigöra resurser för fler områdespoliser.

I sitt Järvatal beskrev Stenevi det som de områden som man "gärna talar om men sällan med".

– Vi vill satsa på att fler mammor kommer i arbete och får en egen inkomst, vi vill satsa på att bygga fler billiga bostäder för att minska trångboddheten och vi vill bygga ut Rinkebymodellen så att fler föräldrar får stöd tidigt.

Lyfte relationsvåld

Hon lyfte också våld inom familjer och relationer i sitt tal.

– Det nya gröna folkhemmet kan aldrig vara ett samhälle som vänder bort blicken när kvinnor dödas och barn misshandlas, säger hon.

– Nog nu. Det sexuella våldet, mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck måste bli en valfråga. Det tysta våldet måste börja höras i debatten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons