Annons

MP föreslår nya åtgärder mot hedersförtryck

Politik • Publicerad 20 januari 2020
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Per Bolund (MP), språkrör och finansmarknads- och bostadsminister. Arkivbild.
Per Bolund (MP), språkrör och finansmarknads- och bostadsminister. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I januariavtalet kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna överens om ett antal åtgärder för att komma åt hedersförtrycket. Nu föreslår MP ytterligare initiativ.

Språkröret Per Bolund och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att MP bland annat vill "satsa mer resurser på att utveckla effektiva våldsförebyggande metoder". De vill också att samtliga regioner ska kunna erbjuda stödprogram för föräldrar och "hembesöksprogram till förstagångsföräldrar för att förebygga hedersnormer".

Annons

Artikelförfattarna pekar också på att egen försörjning kan göra det enklare för en kvinna att lämna en situation där hon begränsas av hedersnormer. De efterlyser att "arbetsmarknadsåtgärder tydligare riktas mot kvinnor i områden med socioekonomiska utmaningar".

MP vill även att Sverige tar initiativ på internationell nivå för att bland annat sprida kunskap och våldsförebyggande metoder för att för att motverka hedersförtryck.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons