Annons

Bolund: Skämmes ta mig fan

Miljöpartiets språkrör Per Bolund går till hårt angrepp mot alla andra partiers miljö- och klimatpolitik.
Politik • Publicerad 28 maj 2022
Språkrören Per Bolund och Märta Stenevi vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad på lördagen.
Språkrören Per Bolund och Märta Stenevi vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad på lördagen.Foto: Tommy Pedersen/TT
Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, är kritisk till utformningen av partiets valkampanj.
Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, är kritisk till utformningen av partiets valkampanj.Foto: Tommy Pedersen/TT

– Jag tror de flesta ser mig som en glad, lättsam och hoppfull person. Men jag är faktiskt jävligt arg, säger Bolund.

– Det gör mig så förbannad att alla, ja, faktiskt alla andra partier från V till SD, med berått mod mitt i en total miljökris väljer att göra motsatsen mot det som klimat- och miljöproblemen kräver, säger han.

Annons

Han kritiserade särskilt Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

– Inte ens ett år tog det för Nooshi Dadgostar att utplåna Vänsterpartiets klimatambitioner. Hennes vänsterparti gör nu upp med SD om att sänka priserna på utsläpp mest. De är beredda att gå ihop med det mest högerextrema partiet i svensk politik för att montera ner klimatpolitiken och medvetet skada klimatet, säger Bolund.

Gröna folkhemmet

Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.

En annan slogan MP återanvänder till årets val är "Alla ska med ". Något som Socialdemokraterna gick till val på 2006.

På MP:s valaffischer kommer det nu att stå: "Alla ska med när Sverige ställer om".

– Ingen ska lämnas efter när vi bygger det nya gröna folkhemmet, alla ska med. Vi går till val med politik för starkt klimatarbete, stark välfärd och ökad jämlikhet, säger språkröret Märta Stenevi.

Miljöpartiet ska prioritera tre områden inför valet: miljö och klimat, jämställdhet och demokrati samt mänskliga rättigheter.

Men partiet har bredare ambitioner än så.

– Vi vill visa att vi har svaren på alla samhällets utmaningar, säger partisekreteraren Katrin Wissing.

Möter kritik

Men både återanvändandet av tidigare socialdemokratiska valslogans och de prioriterade områdena inför valet möter kritik i partiet.

Annons

– Det blir konstigt, som om vi inte klarar av att stå på våra egna meriter som ett grönt parti och arbeta med det, säger Daniel Helldén, som är miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholm, om att använda gamla S-slogans.

Han tycker också att partiets prioriteringar blir för ofokuserade och anslaget för brett.

– Det blir många frågor och otydlighet. Den enda fråga vi har förtroende i är klimat- och miljöfrågorna, och med de låga opinionssiffrorna vi har, så måste vi fokusera där. Vi kommer inte ha tid i tre månader att trumma in andra frågor till väljarna, säger han till TT.

Men Per Bolund håller inte med om kritiken.

– Det har nog aldrig varit tydligare för nån svensk att det finns ett parti som prioriterar miljö- och klimatpolitiken även när det är inopportunt enligt många andra partier att göra det, säger han och fortsätter:

– Nu ser vi hur alla andra partier utom vi gör det billigare att släppa ut och förstöra klimatet, montera ned klimatpolitiken, medan vi går i motsats riktning. Vi kommer att gå till val på att skärpa miljö- och klimatpolitiken. Men ett samhälle som fungerar kräver inte bara ett hållbart klimat utan också en hållbar välfärd och ett jämlikt och jämställt samhälle.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons