GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moskvas Helsingforsgrupp tvingas stänga

Ryssland • Publicerad 25 januari 2023
Ryssland har efter justitiedepartementets förfrågan stängt ner Helsingforsgruppen. Arkivbild.
Ryssland har efter justitiedepartementets förfrågan stängt ner Helsingforsgruppen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En domstol i Moskva tvingar genom ett domslut Helsingforsgruppen, en av Rysslands äldsta människorättsorganisationer, att lägga ner verksamheten.

En förfrågan från landets justitiedepartement om att "upplösa" gruppen godkändes på onsdagen, lyder ett uttalande från domstolen. Enligt justitiedepartementet har gruppen brutit mot de juridiska rättigheter som organisationen har.

Därmed tystas ännu en Kremlkritisk institution.

Moskvas Helsingforsgrupp grundades i dåvarande Sovjetunionen 1976 som en följd av 1975 års Helsingforsavtal. Gruppen skulle då bevaka huruvida Sovjetunionen följde avtalets bestämmelser om mänskliga rättigheter. Den tvingades upphöra med sin verksamhet i början av 1980-talet, men återuppstod 1989.

I princip alla människorättsorganisationer och från den ryska staten oberoende sammanslutningar som granskar makten har förbjudits i Ryssland, både före och efter invasionen av Ukraina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.