Annons

Mörkt år för lavinoffer i Norge

Norge • Publicerad 7 januari 2020
Arkivbild från räddningsarbetet efter olyckan i Tamokdalen i januari 2019 där tre finländska män och en svensk kvinna omkom.
Arkivbild från räddningsarbetet efter olyckan i Tamokdalen i januari 2019 där tre finländska män och en svensk kvinna omkom.Foto: Rune Stoltz Bertinussen

13 personer omkom i laviner i Norge förra året, enligt Norges geotekniska institut (NGI). Det är det högsta antalet på nio år, och långt över snittet som ligger på drygt fem döda om året.

Under säsongen 2010-2011 dog lika många personer, varav två omkom i samband med att ett hus förstördes i en lavin.

Annons

Den mest omfattande olyckan förra året inträffade den 2 januari då fyra skidåkare, tre finländska män och en svensk kvinna, omkom i en lavin i Tamokdalen i fylket Troms i Nordnorge.

– Det finns ingen riktig förklaring till varför antalet döda förra vintern är så pass mycket högre är de senaste åren. Det varierar från år till. När ett helt sällskap på fyra personer omkommer ger det ett stort utslag på statistiken och vid två andra skred har två personer omkommit, säger Kjell Hauge vid NGI.

Sammanlagt har 256 personer omkommit i laviner sedan statistik började föras 1972. 81 procent av dem (206 personer) dog när de var ute på tur.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons