Annons

Svårt att få coronainfo på annat än svenska

För den som inte pratar eller läser svenska kan det vara svårt att ta del av information kring coronavirusets framfart. Svenska myndigheter uppdaterar kontinuerligt, men bara på svenska.
Coronavirus • Publicerad 3 mars 2020
Det kan vara svårt för den som misstänker sig vara smittad av coronaviruset att få information på annat språk än svenska, via svenska myndigheter. På bilden visas ett provtagningskit upp av en ambulanssjukvårdare, som gör hembesök hos personer som misstänks vara smittade av coronaviruset. Arkivbild.
Det kan vara svårt för den som misstänker sig vara smittad av coronaviruset att få information på annat språk än svenska, via svenska myndigheter. På bilden visas ett provtagningskit upp av en ambulanssjukvårdare, som gör hembesök hos personer som misstänks vara smittade av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

De senaste dagarna har 1177 Vårdguiden fått ta emot minst sagt många samtal från oroliga invånare. Både de som tror att de kan ha smittats och de som söker information. Den som misstänker att man blivit smittad uppmanas söka kontakt med sjukvården, gärna via 1177.

Men informationen som möter den orolige är enbart på svenska. Ingen av de hittills drabbade regionerna (Jönköping, Västra Götaland, Stockholm, Skåne, Uppsala) har någon information på annat än svenska och länkar på engelska på respektive hemsida.

Annons

– Alla har rätt till tolkhjälp när de söker vård, säger Lisa Adamsson.

Stoppat flyg

Den som inte valt region på 1177:s hemsida får över huvud taget inte upp någon information om coronaviruset.

– Folkhälsomyndigheten är samordnande på nationell nivå för det här, säger Lisa Adamsson.

Folkhälsomyndigheten uppmanade på måndagen Transportstyrelsen att stoppa direktflyg till Iran med anledning av den bristfälliga virushanteringen i landet.

Myndigheten har dock ingen information på persiska på sin hemsida för eventuellt oroliga resenärer som inte kan svenska.

– Det jag vet att vi har är information på persiska som vi delar ut på flygplatser bland annat, säger Sara Rörbecker vid Folkhälsomyndighetens presstjänst.

"Brottas med det"

Det flygbladet finns även i digital information på Folkhälsomyndighetens sajt med frågor och svar om coronaviruset.

Rörbecker hänvisar i övrigt till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Johnny Johansson på MSB:s presstjänst har inget direkt svar i frågan utan säger att de "brottas med vem som kan säga något om det".

Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons