Möjligt kuppförsök i Eritrea

Ett kuppförsök kan vara pågående i Eritreas huvudstad Asmara, uppger medarbetare för franska radio- och tv-kanalen RFI. Det är i Eritrea där den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak sitter fängslad.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2013

Eritreansk militär har omringat omkring 200 upprorsmakare som befinner sig inne i informationsdepartementet, uppger diplomatkällor till AFP. Stridsvagnar har körts fram till departementet i centrala Asmara.

Vittnen uppger att lugn råder i resten av huvudstaden.

Myteriet eller kuppförsöket började på förmiddagen enligt diplomater och exileritreanska källor.

- Det skjuts både med lätta och tunga vapen i staden, säger Eritreasvensken och journalisten Mehari Abraham till TT.

Abraham har just varit i kontakt med personer i huvudstaden.

- Jag hörde explosioner i bakgrunden, säger han.

Stridsvagnar och soldater ska synas på gatorna. Informationsdepartementet uppges omringat liksom statlig radio och tv.

Liknande uppgifter sprids på Twitter och i exileritreanska medier.

All radio och tv i Eritrea sänds från informationsdepartementet. De är nu tysta.

- Vi vet inte vem som är ledaren men alla har placerats i ett och samma rum, säger Amanuel Ghirmal på Radio Erena till AFP och hänvisar till källor i Asmara.

Det är oklart om det finns något samband men iakttagare påpekar att informationsministern och chefscensorn Ali Abdu påstås ha gått i exil i december och att flera i hans familj ska ha arresterats.

Mehari Abraham påpekar att det kan röra sig om en maktkamp, en splittring i den styrande juntan. Det kan då vara en kupp eller ett försök av regimen att slå ned på meningsmotståndare.

Enligt exileritreanska medier tvingade soldater en nyhetsuppläsare i tv att säga att alla politiska fångar skulle friges och att den konstitution som antagits men aldrig införts ska börja gälla. Sedan bröts sändningarna.

Enligt exileritreanska Radio Erena kan president Isaias dotter finnas bland de instängda på departementet.

- Hon jobbar där, säger journalisten Meron Estefanos till TT.

Det cirkulerar också uppgifter om att internationella flygplatsen och centralbanken ska ha omringats men det betraktar Meron Estefanos inte som bekräftat.

- Vi vet inte om det är en revolution eller inte, säger Meron Estefanos.

Hon har inte hört någon om eventuella dödsoffer. De hon talat med i Asmara vittnar om att folk håller sig inne.

Utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att "vi följer utvecklingen i Eritrea så nära som möjligt".

Eritrea är en av världens allra mest isolerade länder och stenhårda diktaturer. Det styrs ända sedan sin tillblivelse 1993 av president Isaias Afwerki. Eritrea bröt sig då loss ur Etiopien som kommit att bli dess ärkefiende.

I Sverige är Eritrea mest känt för att det håller den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak inspärrad utan rättegång sedan 2001.

(TT)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.