Annons

Möjliga brott mot mänskligheten av milisgrupp

En ökänd jihadistmilis i östra Kongo-Kinshasa har på ett och ett halvt år dödat nästan 800 civila på de mest brutala sätt. Enligt FN kan attackerna utgöra krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 6 juli 2020
Regeringssoldater patrullerar nära staden Beni i östra Kongo-Kinshasa sedan den extrema jihadistgruppen ADF dödat civila i området. Arkivbild.
Regeringssoldater patrullerar nära staden Beni i östra Kongo-Kinshasa sedan den extrema jihadistgruppen ADF dödat civila i området. Arkivbild.Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT
Extremistgruppen ADF (Allierade demokratiska styrkorna) är aktiv i östra Kongo-Kinshasa.
Extremistgruppen ADF (Allierade demokratiska styrkorna) är aktiv i östra Kongo-Kinshasa.Foto: TT

Extremistgruppen ADF (Allierade demokratiska styrkorna) har begått "utbredda, systematiska och extremt brutala" våldsdåd, enligt en rapport från FN-organet UNJHRO i Kongo-Kinshasa. I fjol dödades 496 civila av ADF – 329 män, 142 kvinnor och 25 barn.

"Majoriteten av offren dödades med huggvapen eller blev skjutna", står det i rapporten.

Annons

I fjol steg antalet människorättsbrott – mord, bortföranden, tvångsarbeten samt attacker mot skolor och sjukvårdsinrättningar – som utförts av ADF med 67 procent jämfört med föregående år.

"Hackats till döds"

I år har blodbadet fortsatt, med 297 mördade människor fram till och med den 30 juni.

"Hela familjer har hackats till döds" står det i rapporten med tillägget att de flesta attackerna haft "det tydliga syftet att inte lämna några överlevande".

"Enligt internationell rätt kan människorättsöverträdelserna och brotten mot internationell humanitär lag som ADF-stridande har utfört utgöra brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser", fortsätter rapporten.

ADF härrör ur en rebellrörelse som bildades i opposition mot presidenten Yoweri Museveni i Uganda. 1995 fick ADF fäste i östra delen av Kongo-Kinshasa.

Byggt upp nätverk

Under de senaste 20 åren har gruppen, förutom att utföra våldsdåd, jobbat på att bygga upp ett "affärsnätverk" där personer inom säkerhetsorganen i Kongo-Kinshasa, Burundi, Uganda och Tanzania också ingår, enligt rapporten.

När Kongo-Kinshasas regeringsstyrkor i fjol satte in en offensiv mot ADF ledde det till att gruppen svarade med en våg av dödliga attacker. Ökningen av våldet i fjol späddes också på av att den fredsbevarande FN-styrkan Monusco omgrupperade i området.

Enligt rapporten har även regeringsstyrkorna utfört människorättsbrott i området, däribland det utomrättsliga dödandet av åtta civila.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons