Annons

Närmare 90 döda i gängvåld i Haiti

Haiti skakas av ännu en våldsspiral. Den senaste veckan har runt 90 människor dödats i gänguppgörelser, samtidigt som protester rasar mot bränslebrist och stigande matpriser.
Haiti • Publicerad 14 juli 2022
Soldater säkrar ett område runt statliga kontor i huvudstaden Port-au-Prince, efter en vecka av våldsamheter,Foto: Odelyn Joseph/AP/TT
Demonstranter tände på onsdagen eld på bildäck i protest på bränslebristen i Haiti.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

En vecka av våldsamma sammandrabbningar mellan två rivaliserande gäng i Haitis huvudstad Port-au-Prince har lett till att minst 89 människor dödats, enligt människorättsorganisationen RNDDH, som övervakar mänskliga rättigheter i landet. Ytterligare 74 människor uppges ha skott- eller knivskadats och 16 saknas.

– Det är ett slagfält. Det är omöjligt att uppskatta hur många människor som har dödats, säger Mumuza Muhindo som är chef för Läkare utan gränsers lokala kontor.

Annons

Våldsamheterna bröt ut den 7 juli i Cité Soleil, som är en mycket fattig och tätbefolkad förort till Port-au-Prince.

Muhindo berättar att hans kollegor har sett brända och ruttnande lik längs med en väg som leder till den värst drabbade delen av Cité Soleil, och han vädjar till de stridande att ge sjukvårdare fri passage till området.

Samtidigt protesteras det mot bränslebrist och stigande matpriser på andra håll i staden, vilket bidrar till en allt svårare säkerhetssituation. Bilder visar hur demonstranter på torsdagen barrikaderade en väg och blockerade den med brinnande bildäck.

Som en konsekvens av våldet säger internationella hjälporganisationer att man har svårt att nå fram med bland annat nödvändiga matleveranser.

Den senaste veckans våldsamheter liknar de gängstrider som ägde rum under ett par veckor i april-maj i år, då runt 150 människor dödades i Port-au-Prince, bland annat kvinnor och barn.

"De flesta av de mördade kvinnorna och flickorna hade blivit våldtagna innan de dödades", sade RNDDH då.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons