Annons

Minst 20 döda i talibanattacker

Minst 20 soldater och poliser i Afghanistan har dödats av talibaner i en rad attacker, uppger regeringskällor för AFP. Uppgifterna kommer bara timmar efter det att USA:s president Donald Trump sagt att han haft ett givande samtal med talibanernas politiske ledare.
Afghanistan • Publicerad 4 mars 2020
USA:s särskilde sändebud Zalmay Khalilzad och talibanrörelsens chefsförhandlare Abdul Ghani Baradar skakar hand efter att ha undertecknat ett avtal mellan parterna i Doha i Qatar den 29 februari.
USA:s särskilde sändebud Zalmay Khalilzad och talibanrörelsens chefsförhandlare Abdul Ghani Baradar skakar hand efter att ha undertecknat ett avtal mellan parterna i Doha i Qatar den 29 februari.Foto: Hussein Sayed/AP/TT

Extremislamiströrelsen har trappat upp våldet mot afghanska säkerhetsstyrklor de senaste dagarna. Minst tre militärposteringar angreps under natten i provinsen Kunduz där tio soldater och fyra poliser dödades, enligt en regeringskälla och den lokala polisen.

Talibanerna gick även till attack i provinsen Uruzgan där sex poliser dödades och sju skadades, enligt en talesperson för det lokala styret.

USA-attack

Annons

USA genomförde på onsdagen ett luftangrepp mot talibaner i provinsen Helmand. Överste Sonny Leggett, talesman för amerikanska trupper i Afghanistan, skriver på Twitter att talibanerna angripit afghanska regeringsstyrkor och att USA:s åtgärder kom för att stoppa talibanernas angrepp.

Det på nytt uppblossade våldet sätter ett stort frågetecken för den trevande fredsprocessen i landet.

Enligt ett avtal som USA och talibanerna nyligen slöt ska amerikanska soldater och Natostyrkor lämna landet inom 14 månader. I utbyte ska talibanerna se till så att utländska terrorister inte får en fristad i landet – samt lovar att inleda samtal med den afghanska regeringen.

Bråk om villkoren

Enligt överenskommelsen ska också den afghanska regeringen släppa 5 000 fängslade talibaner och talibanerna 1 000 av sina fångar. Men islamisterna har satt fångväxlingen som ett villkor för att inleda samtal, medan president Ashraf Ghani först vill inleda förhandlingar.

På tisdagen sade Donald Trump att han har en "mycket god" relation till talibanernas politiske chef Abdul Ghani Baradar, efter att ha pratat med honom i telefon.

– Vi hade ett bra långt samtal i dag och, du vet, de vill upphöra med våldet, sade Trump.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons