Ministrar till Balkan för att stoppa gängvåld
– Vi ska komma åt gängen från alla håll, då är det internationella samarbetet en nyckel, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).
För att bekämpa den omfattande vapen- och narkotikasmuggling som tog fart i spåren av krigen på Balkan på 90-talet samarbetar Sverige sedan många år med länder i regionen. Bland annat finns bilaterala polis- och tullsamarbetsavtal med Kroatien, Serbien, Kosovo och Bosnien-Hercegovina.
I Albanien har man från svensk sida bland annat utbildat poliser för att stärka det brottspreventiva arbetet, medan man i Bosnien-Hercegovina bidragit i det operativa arbetet, enligt Mikael Damberg.
Stora problem
Nu vill regeringen förstärka samarbetet ytterligare.
Damberg ska tillsammans med utrikesminister Ann Linde (S) i veckan träffa ministrar i Albanien och Bosnien-Hercegovina för att diskutera ett fördjupat samarbete. Det är ett led i arbetet med att få stopp på gängvåldet i Sverige.
– Poängen med resan är att höra dels vad de länderna ser kan vara nästa steg i utvecklingen av samarbetet, men att också se hur andra länder jobbat och vad som verkar vara mest framgångsrikt, säger Damberg.
Särskilt sändebud
Ann Linde poängterar att hennes arbete som utrikesminister även syftar till att bidra till ett tryggt Sverige.
– Därför har jag bland annat i utrikesdeklarationen sagt att utrikesförvaltningen måste stötta de rättsvårdande myndigheterna, eftersom den organiserade brottsligheten är så internationell.
Hon har bland annat utsett Håkan Jevrell som särskilt sändebud mot organiserad brottslighet. Han tillträdde sin tjänst den 1 september.
– Det var första gången vi gjort något sådant på UD. Hans roll är att se på vilket sätt våra utlandsmyndigheter kan vara behjälpliga för de rättsvårdande myndigheterna. Exempelvis att ambassader och konsulat kan hjälpa till för att fördjupa samarbetet, men också för att få information om brottslig verksamhet som kan vara på gång.
Tacksamt mål?
Polisens bild är att västra Balkan är en betydande källa för införsel av skjutvapen och narkotika till Sverige, men Damberg ser inte att Sverige är ett mer attraktivt mål för smugglare än andra länder.
– Jag tror man ska se det mer som att de gängkriminella uppgörelserna är väldigt frekventa i Sverige just nu, säger Damberg.
– Jag tror inte att det är enklare att smuggla till Sverige än till andra länder inom EU, och det är därför kommissionen har satt fokus just vid smuggling av narkotika och vapen i samarbetet med västra Balkan. Så Sverige och Europa har ett gemensamt intresse i det här.
Trots att man nu vill stärka samarbetet så har man sett tydlig effekt tidigare. Genom svenskt arbete på Balkan har man bland annat kunnat genomföra beslag av vapen i Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Vi ser att internationella samarbeten, både med Europol och bilateralt, verkligen ger effekt för både tull och polis, säger Damberg.
Fakta: Tullverkets beslag 2019
Antal beslag genomförda av svenska tullen 2019, antal varor i parentes.
49 beslag av skjutvapen (58 st)
1 511 beslag av farliga föremål och andra vapen (2 876 st)
25 beslag av explosiva varor (5 888 st)
51 beslag av ammunition (13 201 st)
Källa: Tullverket