Annons

Ministern till motattack – ellagen får effekt

Mer investeringar kombinerat med pressade elnätspriser. Energiminister Anders Ygeman (S) slår tillbaka och anser att kritikerna har fel.
Ekonomi • Publicerad 13 januari 2021
Energiminister Anders Ygeman (S) försvarar sin elnätsproposition. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Flertalet remissinstanser är inte nådiga i kritiken av regeringens förslag där elnätsbolagen får utnyttja gamla oanvända intäktsramar för att satsa på mer investeringar i elnätet – samma outnyttjade ramar som gör det möjligt att höja elnätspriset. Sammanfattningsvis bedöms lagen ge elbolagen högre vinster, högre priser mot konsument utan att garantera ökad kapacitet i elnätet.

– Kritiken var väl väntad och något som i grunden bygger på ett missförstånd, säger Anders Ygeman.

Annons

Han menar att elnätsföretagens gamla outnyttjade intäktsramar på cirka 28 miljarder kronor från åren 2012 till 2015 skulle hamna hos dem i vilket fall – något han baserar på alla gånger företagen vunnit mot myndigheterna i domstol, vilken givit dem rätt att flytta med sig pengarna i framtiden.

– Remissinstanserna låtsas som om de här domarna inte har funnits, säger Ygeman.

Avsevärd risk

TT: Du menar alltså att de här pengarna skulle komma företagen till dels vilket som?

– Det finns i alla fall en avsevärd risk för det. Man kan inte veta, för det kommer att vara en ny domstolsprövning. Men vi har förlorat så många gånger så jag skulle inte, tillsammans med de andra politiska partiernas, vara beredd att ta den risken med konsumenternas pengar.

Enligt Ygeman innebär den här nya lagen att bolagen avsäger sig möjligheten att överpröva de här gamla intäktsramarna i domstol.

– Därmed kan vi för första gången få både sänkta elnätspriser och ökade investeringar i elnäten, säger han.

TT: Men hur ska det bli sänkta priser?

– Det har ju redan hänt, förra året sjönk priserna.

Och lagen gör att elbolagen måste skjuta till egna pengar, vilket skapar en slags tröskel, enligt Ygeman.

– Skjuter de inte till egna medel får de inte ta ut en enda krona av de här gamla medlen.

Skulle ha sjunkit mer

Annons

Men till viss del håller Ygeman med de kritiska remissinstanserna med regeringens egen tillsynsmyndighet Energimarknadsinspektionen i spetsen.

– Det de säger är att elnätspriserna kommer att sjunka med det här förslaget, men de skulle ha sjunkit ännu mer om inte bolagen fått möjlighet till överrullning av gamla medel, säger han.

TT: Vågar du lova att elnätspriserna sjunker i år?

– Det är inte jag som sätter priserna. Men med den elnätsreglering som vi har på plats gör att vi kommer att ha lägre elnätspriser än med den tidigare regleringen. Sen beror det på hur stora investeringar som görs. Men klon i det här är att vi har redan fått sänkta elnätspriser (i fjol) och vi kommer att få ökade investeringar, säger Ygeman.

Rätt investeringar

TT: Du säger att Energimarknadsinspektionen inte har fattat det här. De ska väl kunna det här?

– De gör en annan bedömning som bygger på att de ska vinna i domstol, men i princip alla viktiga prövningar har de förlorat.

Remissinstanserna är också kritiska till att det inte finns några garantier till att investeringarna går till utökad kapacitet i elnäten.

– Vad ska det annars gå till? frågar sig Ygeman.

TT: Reinvesteringar, pekar kritikerna på.

– Ja, men det är också en förutsättning för kapacitet. Du måste ju både göra reinvesteringar och andra investeringar. Man få ju ändå utgå ifrån att elnätsföretagen gör de investeringar som är viktigast för verksamheten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons