1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Min väg har varit längre än andras"

Två vänner vars fotbollsliv tog olika riktningar. På tisdag kan Sofia Jakobsson göra sin 108:e A-landskamp.
Emma Kullberg hoppas få göra sin första.
Sofia Jakobsson och Emma Kullberg under fredagens träning med fotbollslandslaget i Visby.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under flera år spelade de ihop. Emma Kullberg och Sofia Jakobsson var lagkamrater i allsvenska Umeå och tog tillsammans silver med Sverige i F19-EM 2009, innan karriärerna hamnade i olika spår.

För Jakobsson blev det en relativt rak väg mot toppen. Hon lämnade allsvenskan 2011 för att bli utlandsproffs och har så varit sedan dess. Tidigare i somras blev hon klar för sin senaste klubb, storsatsande spanska CD Tacón, och 29-åringen har sedan debuten i A-landslaget 2011 hunnit med inte mindre än 107 landskamper.

Kullberg, 27, är uttagen i A-landslaget för första gången.

– Vägen har väl kanske inte varit lika spikrak som många andras, men jag har alltid vetat någonstans vart jag vill. Sedan har man fått ta en del hinder längs vägen, men det har väl också gjort mig till den spelare som jag är i dag, säger Emma Kullberg.

Lägre divisioner

Den krokiga resan gick från Umeå via lägre divisioner – klubbar som Vännäs, Mariehem och Öster – tillbaka till allsvenskan och Vittsjö 2012. Där imponerade hon, togs ut i U23-landslaget, men blev ändå bara kvar ett år.

Stress och prestationsångest slog till och Kullberg behövde en paus, och flyttade därför åter ner i seriesystemet, till Umeå Södra (senare Team TG).

– Att behöva ta ett steg tillbaka var såklart skitjobbigt mentalt. Men jag är så glad att jag kunde göra det. Jag tog ett uppehåll för att kunna samla mig själv, för att på något sätt kunna hitta mig. Det var jobbigt då, men nu när man har kommit förbi det så känner jag mig mycket starkare på många plan, säger Kullberg.

Samtidigt kunde hon följa hur kompisen Sofia Jakobsson fortsatte att ta kliv uppåt i karriären. Det gav motivation.

– Det har bara varit jätteroligt. Sofia har ju kunnat stötta mig i allting som jag har gjort, och jag har varit glad för varje framgång som hon har haft. Jag har bara försökt göra mitt bästa hela tiden, och man blir bara inspirerad av alla som spelar högre upp, när man ser hur deras proffsliv är. Man har bara försökt kämpa själv för att komma dit.

Kanonsäsong

Nog närmar hon sig. Efter fyra säsonger i Umeå Södra/Team TG, varav två i division 1, flyttade hon tillbaka till Umeå IK för en säsong i elitettan innan hon gick till Kungsbacka och i fjol förde upp laget i allsvenskan. Inför årets säsong blev hon klar för Kif Örebro, också allsvensk nykomling, och där har det blivit braksuccé.

Örebro är femma i tabellen. Emma Kullberg är en av anledningarna.

När Peter Gerhardsson presenterade henne som ett oväntat namn i EM-kvaltruppen till matchen borta mot Lettland den 3 september, beskrev han henne som en allsvenskan bästa mittbackar.

– Jag hade väl kanske inte vågat tro på någonting egentligen, men jag blev glatt överraskad, säger Emma Kullberg.

Det blev även Sofia Jakobsson.

– Vi har alltid hållit kontakten och det är en spelare som har jobbat väldigt hårt för att komma dit där hon är i dag. Jag är superglad för hennes skull, hon är värd den platsen. Vi har tagit helt olika vägar, men det är jättekul att hon är här, säger Sofia Jakobsson.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Singelolycka i Nybro och två män i Älvkarleby utgav sig för att vara poliser.

Begravningar

Sven-Uno Högberg

I Södra Kapellet, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Sven-Uno Högberg.

Högsby

Trolig potatisstöt funnen vid fotbollsplanen

Det här gamla träföremålet har lämnats in till hembygdsföreningen av någon som hittade det i jorden vid idrottsplatsen.

Guldklimpar

Maja och Dulf Nordensvärd

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt

Goda nyheter

Bildspecial: Se läsarnas bilder på Instagram

Fina bilder från läsarna på Instagram