Annons

Ny miljövänligare metod kan skydda skördar

Forskare från bland annat Sverige har hittat ett sätt att utvinna feromoner ur oljeväxter. Metoden kan enligt forskarna komma att leda till nya och mer miljövänliga typer av bekämpningsmedel.
Vetenskap • Publicerad 5 september 2022
Ett internationellt forskarlag har hittat ett nytt sätt att framställa feromoner. Arkivbild.
Ett internationellt forskarlag har hittat ett nytt sätt att framställa feromoner. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Feromoner har sedan 1960-talet använts inom jordbruket för att fånga och förvirra skadeinsekter, och kan beskrivas som ett doftämne som används vid insekternas parning.

Ämnet är ett utbrett alternativ till konventionella bekämpningsmedel och framställs på kemisk väg. Nu har emellertid ett internationellt forskarlag hittat ett sätt att framställa feromoner biologiskt – ur genmodifierade oljeväxter – vilket de anser vara mer kostnadseffektivt och miljövänligt.

Annons

"Vi blev förvånade över hur bra de här växtbaserade feromonerna fungerade för både fångst och förvirring av två fjärilsarter. Våra resultat är ett stort steg i utvecklingen mot en miljömässigt hållbar skadedjurskontroll", säger Christer Löfstedt, biolog vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Studien som ligger till grund för metoden publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Sustainability. Bakom studien står bland annat forskare från Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons