Miljontals döda fiskar ruttnar i varm flod

Miljontals döda fiskar flyter omkring och ruttnar i floden Darling-Baaka i New South Wales i sydöstra Australien.
Australien • Publicerad söndag 10:13
Döda fiskar på Darling-Baaka-floden.
Döda fiskar på Darling-Baaka-floden.Foto: Australiska ABC via AP/TT

En värmebölja tynger ett redan ansträngt vattenflöde i den översvämningsdrabbade regionen, enligt myndigheterna. De bedömer att massdöden av fiskar – ett återkommande fenomen i floden – beror på låga syrenivåer i vattnet när vattennivån har sjunkit, samtidigt som fiskarnas behov av syre stiger i värmen.

Filmklipp visar hur båtar glider fram över en vattenyta som täcks av döda fiskar.

– Vi har just börjat rensa upp så smått och så sker detta. Det är som att gå omkring i en torkad röra och så känner man den ruttna stanken. Det är en fruktansvärd lukt och hemskt att se alla de döda fiskarna, säger Jan Dening, invånare i orten Menindee, till AP.

Tiotusentals döda fiskar hittades i samma del av floden i februari. Även i slutet av 2018 och början av 2019 skedde en massdöd vid Menindee där miljontals fiskar bedömdes dö.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.