Annons

Militär misstänks ha hjälpt män fly krigstjänst

Ukraina har häktat en militär som misstänks för att ha hjälpt män i vapenför ålder att lämna landet i utbyte mot kontanter, enligt nyhetsbyrån AFP.
Ukraina • Publicerad 3 augusti 2023
Ukrainska soldater nära fronten i Bakhmut. Alla män mellan 18 och 60 år i landet ska vara beredda på att inkallas i armén. Arkivbild.
Ukrainska soldater nära fronten i Bakhmut. Alla män mellan 18 och 60 år i landet ska vara beredda på att inkallas i armén. Arkivbild.Foto: Iryna Rybakova/AP

Sedan Kiev införde undantagstillstånd efter Rysslands fullskaliga invasion förra året är det förbjudet för män mellan 18 och 60 år att lämna Ukraina eftersom de ska vara beredda på att inkallas när som helst.

Den häktade mannen arbetade i Kievs stadsförvaltning och ledde en avdelning inom armén, enligt den ukrainska polisen. Han ska ha utfärdat falska intyg som visar att män är olämpliga för militärtjänst. Män som kan visa upp sådana dokument tillåts att korsa gränsen.

Annons

Priset för ett dokument ska ha varit motsvarande omkring 100 000 kronor. Den häktade mannen togs på bar gärning när han överlämnade dokument till tre personer, enligt polisen.

Ukraina har förlitat sig på att inkalla män i vapenför ålder för att ersätta förluster och gå framåt med sin motoffensiv. I januari införde ukrainska myndigheter undantag som låter statstjänstemän och anställda med samhällsnödvändiga yrken att slippa tjänstgöringen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons